Odla vinbärsbuskar i fem färger – svarta, röda, vita, gröna och rosa!
Vinbär är både tacksamma och ger stor skörd. Vinbär Ribes har odlats i Norden sedan 1700-talets början. Vanligast är svarta och röda, men det finns även vita, gröna och rosa bär.
Svarta och gröna vinbär Ribes nigrum
Ett gammalt namn för svarta vinbär är tistron, och många av de sorter som man odlar idag har förädlats från vildväxande vinbär. Här är några trevliga sorter, alla motståndskraftiga mot mjöldagg:
’Ben Gairn’, skotsk kraftig sort, stora, svarta bär, zon 5 (ev 6).
’Ben Sarek’, skotsk sort med stora, svarta bär. Kompakt växt- sätt, zon 5.
’Polar’ E, svensk sort med stora bär, zon 6.
’Risarp’, svensk sort med medelstora, tunnskaliga bär, zon 6.
’Titania’, svensk sort med stora, svarta bär, zon 5.
’Öjebyn’ E, svensk sort hittad i Norrbotten på 1940-talet. Stora, sötsyrliga bär, zon 6.



Gröna vinbär är en naturlig mutation av svarta vinbär och faller också under det vetenskapliga namnet Ribes nigrum.
’De Gröna’, svensk sort med svartvinbärssmak, variant av ’Risarp Dessert’, zon 6.
’Vertti’, finsk sort som har uppstått ut den svarta ’Öjebyn’. Upprätt växtsätt med söta bär, zon 6.
Skötsel och beskärning av svarta (och gröna) vinbär
Mullrik, väldränerad jord i ett sol till halvskugga. Svarta och gröna sorter får klasar både på ett år gamla skott och på sådana som är äldre. Grenar äldre än fem år får mindre och färre bär, för att slutligen upphöra att ge skörd. Beskärning av svarta vinbär görs helst på hösten, när bladen har fallit. Tidig vårvinter går också bra. Väntar man för länge på våren kan knopparna, som sväller tidigt, lossna. Ta bort grenar som ligger mot marken (de kan också växa fast eftersom de bildar rötter direkt från grenen), grenar som växer tvärs igenom busken och några av de äldsta grenarna vid marken. Lämna inte kvar några tappar som kan bli inkörsport för svampangrepp, som rödvårtsjuka. På en buske som växer och mår bra kan man ta bort en tredjedel varje år.



Föryngrinsbeskärning är lämpligt på en gammal och risig svartvinbärsbuske. Ta bort alla grenar som hänger mot marken, alla gamla grenar och små, veka skott ända nere vid basen. Gallra bland skotten som är kvar. Därefter bör man gödsla busken med exempelvis barkmull när bladen börjar slå ut på våren och vattna med cirka 30– 40 liter/vecka) för att ge busken en kickstart. Lägg barkmullen runt plantan, aldrig mitt eftersom de nya skott som växer upp från basen efter beskärning kan frätas av gödslet.



Tips: Röda (och vita) och svarta (och gröna) vinbär beskärs lite olika. Man kan skilja röda från svarta vinbär, när de är avlövade, genom att man känner en doft av svarta vinbär när man tar på grenar av svarta eller gröna sorter. Sorter i Röda vinbärs-gruppen är doftlösa.



Röda, vita och rosa vinbär Ribes rubrum
Odlade röda vinbär hör till Ribes Röda vinbärs-gruppen genom att man har korsat en rad olika rödfruktiga sorter. Gamla röda vinbärsbuskar ger rika skördar, men när de blir närmare 15 år gamla och inte har beskurits på länge, behöver de gallras för att återigen ge bra skörd. Vita vinbär påminner om omogna röda vinbär till utseendet, men brukar i regel ha en sötare smak än röda sorter. Röda vinbär och vitfruktiga sorter sköts på samma sätt, även de med rosa bär.
Röda vinbär:
’Jonkheer van Teets’, holländsk sort med stora, klarröda bär i långa klasar, zon 5.
’Rovada’, stora, klart röda bär. Kompakt, zon 4.
’Röda Holländska’, gammal sort med något mindre, sötsyrliga bär, zon 6 (ev 7).
’Stanza’, små till medelstora, röda bär. Ganska svagväxande, zon 5.
Rosa vinbär: ’Pink Champagne’, zon 2 (ev 3).



Vita vinbär:
’Gullan’, medelkraftig buske med gulvita bär i långa klasar, zon 5.
’Vita Holländska’, gammal sort med söta bär. Kraftig buske, zon 6.
’Vit Jätte’ E, nyare sort med stora, gulvita bär, zon 4 (ev 5).
Skötsel och beskärning av röda och vita vinbär
Röda vinbär planteras på samma sätt som svarta. Röda vinbär beskärs bäst på hösten. Eftersom röda och vita vinbär mest ger bär på 2-5 år gamla grenar får man hålla reda på dessa och kontinuerligt ta bort en gammal gren varje år, så att vinbärsbusken sakta förnyas. Då kapas dessa långt ner. Hängande grenar som når marken gör ingen glad (om man inte vill göra sticklingar). Det går bra att kapa hängande grenar. Vinbärsbuskarna gödslas tidig vår med kogödsel som läggs runt plantan.



Tips: Passa på att ta sticklingar från vinbärsbuskarna när de beskärs. Det går även att böja ner grenar mot jorden, så att dessa så småningom slår rot.
FOTO: Colourbox, IStockphoto
Utdrag ur Handboken i ALLT OM TRÄDGÅRD nr. 14/2018