Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Odla citrusträd i kruka – allt om skötsel och vinterförvaring

Citrusträd är mer lättodlade än vad man tror. Större träd behöver inte omplanteras varje år och beskärning behövs inte. Tricket är att låta dem stå utomhus på sommaren och att ordna rätt vinterförvaring.

Därför ska man odla citrus

Små citrusträd i kruka kan man odla dels för de dekorativa frukterna och väldoftande blommorna, dels för skörden. Allt egenodlat är obesprutat. Man kan tryggt använda även skalet i matlagning och till marmelader. Citrus är så mycket mer än citron och apelsin – bergamott, fingerlime, fingercitron (Buddhas finger), grapefrukt, kalamondin, kumquat, lime, mandarin, papeda (kafirlime), pomerans, pompelmus och suckatcitron. Odla olika sorters citrusfrukter.

Citrusväxter kan odlas i kruka, och utvecklas bäst utomhus på somrarna. Till höger en oval kumquat.

Köp fina citrusträd och medelhavsväxter i webbutiken!

Tänka på vid inköp av citrusträd

Citrusträd som citron, kalamondin och kumquat är vanliga och går att köpa i många trädgårdsbutiker och genom nätbutiker. Lite ovanligare arter hittar man via Internet (sök på det vetenskapliga namnet för nätbutiker inom EU). Träden som finns att köpa är så kallade ädelsorter, alltså namnsorter ympade på en grundstam av till exempel citrontörne Citrus trifoliata. De ger blommor och frukt direkt. Frösådda träd kan ta många år innan de ger frukt, upp till 10-15 år.

Citrus har blommor och frukter samtidigt. Blommorna doftar ljuvligt inomhus!

Citrusträd vill stå utomhus under sommaren

Ställ ut citrusträdet i trädgården eller på balkongen under sommaren. Citrus trivs bäst på en varm plats i full sol, men klarar även någon skuggtimme per dag. Ställ ut citrusträdet när nattemperaturen ligger stadigt över noll och risken för frost är helt över.

Citrus mår bra av frisk luft och temperaturväxlingar. Nya fräscha skott skjuter fart, liksom blomknoppar. Ute finns nyttoinsekter som äter upp skadeinsekter som kan finnas på trädet efter en vinter inomhus. Nyttoinsekter hjälper även till med pollineringen. Vattna citrusträden ofta och mycket under heta sommardagar.

Tips: Vinden kan blåsa omkull krukor som har träd med hög stam och stor krona. Lägg några tunga stenar i krukan för att undvika detta.

Citronerna dignar på trädet. Se till att citrusväxterna får tillräckligt med ljus.

Övervintra och odla citrusträd inomhus

Förr var det bara överklassen som hade råd med exotiska träd som citrus, och man byggde speciella hus för att övervintra citrus i – orangerier. Få har orangerier, men det finns som tur är andra sätt att övervintra citrusträd. Citrus från subtropiska områden som citron, apelsin, kumquat eller eller småcitrus, trivs med en svalare viloperiod under vintern. De kan övervintra i ett växthus, garage eller inglasad balkong med fullgott ljus och en temperatur på lägst +2° C. En frostvakt kopplad till termostat brukar göra susen, och man kan isolera växthuset/balkongen med hjälp av bubbelplast.

Citrus från tropiskt klimat, som grapefrukt, lime, papeda, och pompelmus kan övervintra i ett ljust fönster i rumstemperatur. Ta in krukorna när nattemperaturen närmar sig noll. Även citrus från subtropiskt klimat kan övervintra i rumstemperatur, men de kommer att få det kämpigare, med risk för ohyra, samt att det blir svårare att bilda blommor och frukt.

Citrus som övervintrar i rumstemperatur ska man vattna som andra krukväxter – de dricker mycket vid värme. Träd som står svalt, 2 till 10°C, bör man vattna regelbundet men sparsamt, jorden får dock aldrig torka ut helt. En citrusväxt kan få blommor och frukt under hela året. Står trädet inomhus, finns inga pollinerare. Då måste man pollinera blommorna för hand med hjälp av en lite målarborste.

Övervintra citrus:

Citrus vill stå svalt men frostfritt 2-10°C.

Skaffa gärna extra belysning.

Vattna sparsamt, men låt inte torka ut.

Tips: Investera i tralla och bärremmar för att lättare frakta stora krukor in och ut. Det finns många innovativ bärhjälp i handeln nu för tiden.

Ovanliga citrusfrukter får man leta efter i nätbutiker.

Belysning för citrusväxter

Övervintrar man citrusträd på en plats utan fönster eller med snålt dagsljusinsläpp, behöver man använda växtbelysning. Eftersom citrusträd behåller sina gröna blad året om måste de få tillräckligt med ljus för att fotosyntesen ska fortsätta. Växtbelysning finns i välsorterade trädgårdsbutiker och även i webbutiker.

Citrusträd planteras om medan de växter. Använd citrusjord eller blanda din egen jord enligt receptet nedan.

Köp snygg och praktisk växtbelysning från vår webbutik!

Omplantering av citrusträd

 Gör så här vid omplantering:

● Ta bort det översta jordlagret i krukan.

● Lägg på ett 5-10 centimeter kogödsel blandat med lite ny fräsch jord.

● Näringsvattna med citrusnäring från början av mars till slutet av augusti.

Citrusträd som växer behöver planteras om och få ny jord på våren eller försommaren. När det har nått önskad storlek behöver man inte plantera om det mer än vart fjärde till sjätte år. Planterar man sällan om citrusträdet bör man mylla ner ny jord och färdigbrunnen kogödsel på toppen av krukan varje vår. Kogödsel är långtidsverkande näring och ökar mullhalten och mikrolivet i jorden. Det gör jorden levande och motverkar jordtrötthet – att jorden blir utarmad (näringsfattig). Det finns speciell citrusnäring med järn och mangan, som man kan vattna med under sommarsäsongen.

Papeda eller kafirlime är en citrusväxt som odlas främst för de smakrika, aromatiska bladen.

Bästa jorden för citrusväxter

De flesta citrusarter trivs i något sur jord. Det låga pH-värdet gör att det blir lättare för trädet att ta upp järn och mangan. Det finns speciell citrusjord att köpa, men man kan även blanda egen. Utgå från köpt citrusjord och blanda den med orkidékompost, sand, grus och granulerad lera. Man kan även blanda i rododendronjord eller okalkad torv – ingredienserna sänker pH-värdet i jorden. Jordblandningen kan till exempel bestå av 50 procent citrusjord, 20 procent orkidékompost, 10 procent grus, 10 procent granulerad lera eller stenmjöl (utan kalk), samt 10 procent kogödsel.

FOTO: Colourbox, Istockphoto