Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Odla citrus – olika sorters citrusfrukter

Att skörda egenodlade citrusfrukter är fantastiskt och faktiskt fullt möjligt hos oss i Norden! Det finns massa olika sorters citrus att få tag på, odla gärna flera sorter – här är ett urval och bra rå för att lyckas.

Det finns citrus som helst behöver en sval viloperiod och det finns tropisk citrus som mår bäst om de får övervintra i rumsvärme.

Odla och sköta citrus

Citrusträd mår bäst av att få stå utomhus på sommaren, balkongen går också bra. Där blir de pollinerade av nyttodjur, som även skyddar mot eventuella skadeinsekter. Frukten blir även godare av direkt solljus.

Ingen citrus är härdig ute hos oss, så vintertid flyttas de inomhus, där det är viktigt att de får tillräckligt med ljus. Tropisk citrus kan övervintra i rumstemperatur. Håll utkik efter skadedjur som ullöss och sköldlöss. Subtropiska citrusplantor vill ha en svalare period under vintern. De kan övervintras på inglasade balkongen, garage eller källare som håller 2-10°C. En frostvakt hjälper till att hålla temperaturen på rätt nivå, och är det för mörkt bör du skaffa växtbelysning. Mer om att odla citrusträd i kruka här.

Apelsinträd är inte så svårt att odla, men man behöver kunna vinterförvara dem svalt och ljust.

Apelsin Citrus x aurantium Sinensis-Gruppen.

Apelsinträd räknas till subtropiska träd, och vill därför övervintra ljust och svalt. De blommar samtidigt som det bär kart och mogen frukt. Det går att beskära apelsinträd hårt om man vill få en tät krona. I flera länder där apelsin växer har man t o m använt dem som formklippt häck.

Det finns flera roliga apelsinsorter – till vänster navelapelsin, till höger blodapelsin.

Navelapelsin kallas de apelsiner som har en extra cirkel med klyftor och en navellik grop i ena änden. De är smakrika och söta, testa sorter som 'Navelina' och 'Lane Late'Blodapelsin är namnsorter av apelsin som har rött fruktkött, som 'Sanguinello' och 'Tarocco'. Rödast av dem alla är 'Moro'.

Chinotto Citrus x aurantium Myrtifolia-Gruppen

Chinotto passar perfekt för krukodling, och har ett fantastisk vackert bladverk och blommor som sitter tätt.

Chinotto är ett mycket dekorativt litet prydnadsträd med små, myrtenlika blad och blomningen är tät och överväldigande! De orange frukterna är små och sitter i klasar. Trädet är långsamväxande och passar utmärkt att odla i kruka. Även om chinotto främst odlas för prydnad, så går frukterna att kandera. Övervintra svalt och ljust, som andra subtropiska citrus.

Handla citrus- och medelhavsväxter smidigt från vår webbutik!

Citron Citrus x limon

Skörda egna citroner hela säsongen. Citrusträd kan ha både frukt och blommor samtidigt.

Även citronträdet bär mogen frukt och kart samtidigt som det blommar, men till skillnad från apelsiner är blomknopparna rosa. Citronträd tål hård beskärning. Citron är en subtropisk citrus och trivs bäst om det får övervintra svalt i 4 till 14 plusgrader.

Här finns det många sorter att välja bland. Ett friskt krukträd som även ger många citroner är 'Berna'. Namnsorten 'Femminello' ger sommarskörd. 'Variegata' har snyggt brokbladigt bladverk. Man kan även odla bergamott, som man utvinner bergamottolja ifrån – de går under namn Bergamia-Gruppen.

Fingercitron Citrus medica var. sarcodactylis

Fingercitron, även kallad Buddhas hand, odlas för att den är spektakulär!

Fingercitron kallas också Buddhas hand eller Buddhas finger. Trädet odlas för sina spektakulära frukter som ser ut som händer med spretande fingrar. Trädet är sterilt och frukterna har inte några frön och inget fruktkött utan består av tjockt skal med en angenäm aromatisk doft. Skalet ger ändå god smak i blandmarmelad med andra citrusfrukter.

Fingerlime Citrus australasica

Fingerlime har blivit populärt bland stjärnkockar. Nu kan du odla din egen!

Fingerlime är en spännande citrus från Australien. Bladverket liknar inte andra citrus – bladen är små och grenarna är fulla av små vassa tornar. Frukterna är avlånga och ser ut som tjocka korvar. Fruktköttet liknar fiskrom och består av små kryddigt aromatiska saftkulor som kan vara gröna, röda, rosa eller gula beroende på sort. Ibland kallar kockarna det för citruskaviar på menyerna. Frö och små plantor går att köpa på nätet. Övervintra svalt, men temperaturen bör inte gå under 6 plusgrader.

Kalamondin Citrus x microcarpa

Kalamondin odlas mest för att det är ett dekorativt citrusträd, men frukterna går att använda i blandmarmelader.

Kalamondin är lättodlat och är en bra nybörjarcitrus. Det är ett tåligt citrusträd som kan övervintras både ljust i vanlig rumstemperatur och svalt. Kalamondin odlas främst som ett prydnadsträd, men de små orange frukterna går att äta. De är sura och passar bäst i blandmarmelader. Frukterna kan sitta kvar och pryda plantan i upp till ett år. Har du tur kan du hitta sorten 'Variegata' som har vitbrokiga vackra blad.

Oval kumquat Citrus japonica Margarita-Gruppen

Oval kumquat får rikligt med små frukter, som du kan äta direkt från trädet.

Kumquat är ett riktigt trevligt litet citrusträd. Det blommar och ger riklig skörd, men bara en gång om året. Trädet har en tydlig viloperiod och övervintras ljust och svalt. Sen behöver det få en värmekick för att blomningen ska komma igång på vår och försommar. Ställ därför trädet varmt och ljust i ett söderfönster för att få igång blomningen. Efter det kan man ställa kumquaten utomhus när det är tillräckligt varmt ute. Låt frukterna bli riktigt mogna innan du skördar. Frukterna är goda att äta solvarma direkt från trädet, med skal och allt.

Papeda Citrus hystrix

På Papeda (alt. kafirlime) använder man främst bladen som smaksättare.

Papeda, eller kafirlime som den också kallas, odlas främst för de smakrika, aromatiska bladen. Bladen finns att köpa frysta eller torkade och används flitigt i asiatisk matlagning, men kan gå under namn som limeblad eller kafirlimeblad. Dock har papeda inget med lime att göra. De karakteristiska bladen ser ut som dubbelblad. Man kan använda de knottriga frukterna för att smaksätta soppor och grytor, och då skördas de gröna. Papeda är en tropisk citrus och trivs bäst om den får övervintra ljust i rumstemperatur.

Pompelmus Citrus maxima

Jo, visst kan du testa att odla citrusarnas jättar – pomelmus (alt. pomelo).

Pompelmus är störst av alla citrusfrukter. I mataffärer kallas frukterna för pomelo. Trädet är starkväxande med långa tornar och stora, brett vingade blad. Man bör beskär trädet hårt och rätt från början för att grenarna ska orka bära de tunga frukterna. Fruktköttet är mycket välsmakande och sött, inte alls surt som hos många andra citrus. Pompelmus är en tropisk citrus men kan övervintra svalt, ner till 8°C. Det går bra att övervintra i rumstemperatur, vattna rikligt och regelbundet.

Suckatcitron Citrus medica

Suckatcitron är en exklusiv produkt, vars skal kanderas.

Suckatcitron är en subtropisk citrus, som ska övervintras svalt och ljust. Trädet är starkväxande och ger ovala, knottriga gulgröna frukter med spetsiga ändar. Det tjocka skalet används bl a för att framställa suckat, vilket är kanderade skal. Skalet och hela frukten ger en mycket god och smakrik marmelad.

Småcitrus i kruka, clementin, satsuma och lime.

Småcitrus Citrus reticulata

Alla småcitrus går utmärkt att odla i kruka. Det finns många olika grupper och sorter av småcitrus, exempelvis flera namnsorter av clementin, tangerin, satsuma (Unshiu-Gruppen),  och mandarin. Sorter av medelhavsmandarin (Deliciosa-Gruppen) är särskilt goda.

Andra vanliga prydnads- och rumscitrus är rund kumquat Citrus japonica och meyercitron Citrus x meyeri, samt tahitiapelsin Citrus x taitensis.

Frukter med limesmak: Limequat Citrus x floridana är en korsning mellan lime och kumquat. Tahitilime Citrus x latifolia är en korsning mellan lime och citron. Båda arterna är tåligare och mer lättodlade än lime Citrus x aurantiifolia, som är en värmekrävande tropisk citrus.

Var hittar man citrusträd att köpa?

Små krukcitrus, exempelvis citron, apelsin, kalamondin, oval kumquat med flera, finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker. Det är vanligt att man råkar på tillfälligt inkomna partier av mer ovanliga citrus. Sök på det vetenskapliga namnet och beställ krukträd av citrus på nätet.

Ympade träd ger frukt snabbare än frösådda citrus. Här en tangerin.

Ympad citrus. Trädgårdsbutiker säljer även större ympade (vegetativt förökade) citrusträd som ger blommor och frukt direkt, till skillnad från fröförökade citrus, som tar många år på sig att få frukter. Ympar tas från redan mogna moderträd och sätts på en tålig grundstam.

FOTO: Colourbox, Istockphoto