Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

Varför blir det ingen frukt på fikonträdet?

Det är trist när de små fruktanlagen på fikonträdet trillar av, konstaterar en av våra läsare, och undrar vad man kan göra för att undvika det. Peter Englander ger sina bästa tips för att lyckas få en fikonskörd.

FRÅGA: Vårt fikonträd ger jättemycket frukt, men ingen som går att äta. De mognar inte och blir bara små. Fikonet är planterat i ett växthus. Johan och Lena

PETER SVARAR: Det enkla och mest sannolika svaret är stress. Fikonträd är synnerligen mottagliga för stress. Och den vanligaste orsaken till stress är att det får för lite vatten. Det här gäller särskilt fikon som är åretruntboende i ett varmt växthus. Blir det hett måste man vattna varje dag. Man kan förstå det ständigt törstiga fikonets reaktion, när det för att överleva saktar ner och till slut avbryter den energikrävande processen att sätta mogen frukt. Alltså: vattna mer, mycket mer. Odlar man fikon i kruka är det självklart bättre att flytta ut krukan på terrassen under sommaren. Där är det svalare, och en och annan regnskur kan som bekant också bistå med vattnandet.

Vattna ordentligt och kontinuerligt, gärna med lite näring när fikonträdet börjat sätta frukt.Vattna ordentligt och kontinuerligt, gärna med lite näring när fikonträdet börjat sätta frukt.Vattna ordentligt och kontinuerligt, gärna med lite näring när fikonträdet börjat sätta frukt.
Vattna ordentligt och kontinuerligt, gärna med lite näring när fikonträdet börjat sätta frukt. Foto: gfed.livejournal.com /Istock

En annan möjlig anledning till att dina fikon inte mognar är brist på näringsämnen i jorden. Att sätta frukt är ett tufft arbete för ett träd. Om bladen är bleka eller om ni tycker att det växer dåligt bör ni näringsvattna med Substral eller Blomstra några gånger under vår och försommar. Ni kan också mylla ner lite benmjöl och/eller kogödsel på säck i gropen tidigt på våren.

Utdrag ur Skördespecial ALLT OM TRÄDGÅRD 2018