Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Föröka jordgubbar från revor och frön

Har du ätit en jordgubbe och tänkt att den här skulle jag vilja odla? Det kan du, även om du inte vet vad den heter. Föröka den från fröerna som sitter på utsidan. Annars är snabbaste metoden att föröka jordgubbar från revor.

Därför ska man föröka jordgubbar

gamla jordgubbsplantor ger färre bär

växtplatsen behöver flyttas efter ca 4-5 år

billigt och lätt att föröka jordgubbar själv

Man bör byta ut sina gamla jordgubbsplantorna efter ca 4-5 år, när de inte längre ger skörd. Det går att föröka nya plantor enkelt från de man redan har. Revor är enklast och snabbaste metoden, men det går även att föröka från frön, som du kan se nedan. Tänk även på att jordgubbar inte bör växa på samma växtplats i många år för att risken för jordbundna sjukdomar ökar. Ett smidigt sätt att göra ett skifte av jordgubbsland är att sätt de nya plantorna på den nya platsen.

Håll koll på revorna som stjäl näring från huvudplantan. Du kan spara de kraftigaste och göra nya jordgubbar.Håll koll på revorna som stjäl näring från huvudplantan. Du kan spara de kraftigaste och göra nya jordgubbar.Håll koll på revorna som stjäl näring från huvudplantan. Du kan spara de kraftigaste och göra nya jordgubbar.
Håll koll på revorna som stjäl näring från huvudplantan. Du kan spara de kraftigaste och göra nya jordgubbar.

Köp olika jordgubbssorter från webbutiken – fler sorter förlänger säsongen!

Föröka jordgubbar från revor

Jordgubbar skjuter långa revor ovan jord för att föröka sig. De stjäl energi från moderplantan, så ta för vana att skära av dem som inte ska vara till förökning. Spara bara någon reva från de kraftigaste moderplantorna och spara den närmaste bladrosetten som redan bildats. (Om man förökar en stickling och skär av revan från moderplantan innan den hunnit rota sig, så finns risken att det inte kommer några bär senare.) Se hur det funkar i filmen nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=O3cEljuKJ64

Så förökar du jordgubbar från revor:

1. Spara de kraftigaste revorna närmast moderplantan. Klipp bort de andra.

2. Tryck ner de små nya skotten mot jorden med hjälp av t ex ståltråd eller blomsterpinnar som böjts. Man kan sätta dem i jorden bredvid eller använda sig av små krukor som kan göra det lättare för omplantering senare.

3. Revan till moderplantan ska fortsätta vara kvar för att förse sticklingen med näring, ända tills sticklingen slagit rot.

4. Vattna ordentligt!

5. De nya jordgubbsplantorna kan planteras på sin slutgiltiga växtplats under juli-augusti.

Jordgubbar brukar ge störst skörd som två- och treåriga. Därför kan man inte räkna med någon större skörd det första året.

Jordgubbarnas fröer är egentligen nötter och sitter på utsidan av bäret. Var och en en potentiell ny planta.Jordgubbarnas fröer är egentligen nötter och sitter på utsidan av bäret. Var och en en potentiell ny planta.Jordgubbarnas fröer är egentligen nötter och sitter på utsidan av bäret. Var och en en potentiell ny planta.
Jordgubbarnas fröer är egentligen nötter och sitter på utsidan av bäret. Var och en en potentiell ny planta.

Föröka jordgubbar från frön

Jordgubbar har frön och kan givetvis förökas från dessa med, men det tar aningen längre tid än från revor. Man har en fin liten utplanteringsväxt inom några månader. Fördelen med denna metod är att man kan föröka jordgubbar när man inte själv har en moderplanta, och ibland har man mumsat på en köpt jordgubbe som man inte ens vet namnet på och då inte vet vilken planta man ska leta efter i handeln. Fröna är egentligen nötter och de sitter på utsidan av bäret. Här nedan är två olika filmer på hur man utvinner jordgubbsfröer och hur man sätter dem.

https://www.youtube.com/watch?v=UVUxBtgIGGs

Den här metoden är allra enklast och imiterar hur det skulle gått till i naturen om plantan släppt ifrån sig ett moget bär till marken.

https://www.youtube.com/watch?v=2gWmhMLlxwo

Den här metoden är bra om man bara vill utvinna fröerna och spara dem till senare sådd, kanske skicka till en vän.

Tips: Tänk på att jordgubben måste vara ordentlig mogen för att det ska kunna fungera.

Mer om bär och bärbuskar:

Så lyckas du med jordgubbar – skötsel och plantering

Jordgubbar – olika sorter och vita jordgubbar för allergiker

Satsa på många vanliga och ovanliga bär i trädgården!

Beskära bärbuskar – hallon, vinbär och krusbär