Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fixa skitsmarta potatiskrukan – skörda potatisar enkelt efter hand!

Att odla potatis i hink och kruka är praktiskt på t ex balkongen, men även för att kunna få en tidigare potatisskörd. Den här potatiskrukan är jättelätt att fixa till själv. Krukan gör att man på ett finurligt sätt ser när potatisen är skördeklar och kan plocka så mycket man vill utan att skada plantan.

Så här fixar man en potatiskruka:

Du behöver två lika stora 10-liters plastkrukor eller hinkar. Skär med tapetkniv eller vass kniv. Vattenfast spritpenna eller kulspetspenna.

1. Rita en mall på papper så att det blir fyra ungefär lika stora rektangulära hål i den inre krukan. De fyra vertikala remsorna som förbinder toppen och botten ska vara ca 5 cm breda.

2. Sätt mallen på den ena krukan och markera med penna för hålen med mallen.

3. Skär ut hålen med vass kniv.

4. Gör dräneringshål i den andra krukan, som ska bli ytterkruka. Antingen finns det redan hål i botten eller om du använder hinkar – borra eller använd en vass spik och gör ett hål i sidan några cm från botten.

5. Krukan med hålen placeras i ytterkrukan innan du fyller på med 10 cm jord och placerar ut sättpotatisarna. Tre potatisar är lagom för en 10-literskruka. Fyll bara på med ca 5 cm jord.

6. När skotten börjar skjuta upp fyller du på med mer jord (kupning). Fortsätt med att fylla på jord efterhand som potatisen växer, så får du fler potatisar längst hela stammen och utnyttjar krukan till max.

7. Du ser när potatisarna har börjat växa sig klara genom att lyfta på den inre krukan. Då är det bara att skörda så mycket som man behöver och låta resten fortsätta att växa.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om potatis:

Odla potatis i hink och kruka på balkongen

Förgro och förodla potatis – skillnader och fördelar för tidig skörd!

Tomat och potatis på samma planta – så fixar man Frankensteinväxten

Skörda och förvara potatis på bästa sätt

6 potatissorter på vår topplista!