Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Använda ett såschema – gratis mall för nedladdning

Hur ska man hålla reda på när det är dags att förså eller omskola plantorna? Jo, med hjälp av Allt om Trädgårds såschema, som du kan ladda ner och skriva ut. Här följer också förklaring av de olika rubrikerna.

Sista och första frosten

Det går att ta reda på när fjolårets sista frost var på våren och första frosten på hösten kom. Det kan man skriva ut som riktmärke högst upp. Ibland skriver jag även upp jordtemperatur som hjälp i ena hörnet i rutan Utplantering (speciellt för potatisen, som jag också skriver in i såschemat).

Försådd och direktsådd

Vårt land är avlångt och våren kommer inte samtidigt eller vid samma tidpunkt varje år. Därför kan man inte sätta exakt datum, men man kan utgå från rekommenderade frötider som fröhandlarna satt ut på sina påsar. Själv bor jag i södra Sverige och vet att jag kan börja i den tidigaste änden av rekommendationen för Direktsådd, så då skriver jag dit startdatum med blyerts i schemat.

Man kan leta upp information (Google, facklitteratur och sociala forum) om hur lång tid en växt behöver på sig för att gro, och hur lång tid det tar till omskolning och utplantering. Då räknar jag bakåt från sista frosten och skriver antalet veckor i ena hörnet för rutan Försådd.

Omskolning

Hos de flesta arter utvecklas först två hjärtblad och därefter de riktiga bladen. Det är när det första riktiga bladparet kommit upp som det är dags att skola om. Med andra ord planterar man om plantan till en kruka med mer jord. Några växter omskolas två gånger. Då kan du skriva två datum i ditt såschema med ett streck emellan.

Utplantering av frösådder görs efter utskolning och när det är frostfritt ute.Utplantering av frösådder görs efter utskolning och när det är frostfritt ute.Utplantering av frösådder görs efter utskolning och när det är frostfritt ute.
Utplantering av frösådder görs efter utskolning och när det är frostfritt ute.

Utplantering

Först när frostrisken är över är det dags för utplantering av de små plantorna. Börja med att utskola dem. Det innebär att låta plantorna stå ute några timmar i taget, innan de planteras ut till sin bädd. Det är bra att täcka plantorna med fiberduk de första dagarna.

Såschema – gratis PDF-mall:

Klicka här för att ladda ner PDF för såschema och skriv ut så många du behöver. Spara ditt såschema så att det blir lättare att lära från år till år. Som en sorts dagbok över dina odlingar.

FOTO: Colourbox

Mer om fröer och sådd:

Fröer – om sådd och förodling inomhus

Problemlösarguide för sådd

Så i pallkrage – förbereda för vårsådden

Släng inte gamla fröer – testa grobarheten först!

Planera din köksträdgård – gör en planteringsplan