Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Nu vänder det!

KRÖNIKA: Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och berättar om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och drömmar om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Min checklista just nu:

Driver hyacinter för blomning till advent och jul.

Köper pumpa och gör fin lykta (misslyckades helt med att odla dem i år).

Sår perenner.

Gräver en ny rabatt. I sommar ska det blomma i lime- och gräddgult. Tips på vackra gula växter emottages tacksamt.

Nu vänder det!

Så här härlig kan oktober vara utanför Rejmyre.

Fortfarande skördetid. Och äntligen tid för sådd! Igen. Lika trött som jag är på trädgård i slutet av augusti, lika nyför-älskat förväntansfull är jag i november.

Allt är förlåtet. Det som inte blev så bra i år kommer att bli bra nästa, och det som fortfarande växer är ju till sådan enorm glädje. Se bara på min oktoberskörd här ovan.

Jag har aldrig sått något före jul förr. Men enligt bland andra fröfirman Impecta är oktober/november en bra tid för perenner som behöver ha en köldperiod för att gro. Man sår i krukor, vattnar lite försiktigt och ställer ut på en skyddad plats i väntan på nästa vår.

Jag har ställt upp pall-kragar och lagt markduk som barnkammare till alla krukor med jättevädd, akleja ’Nora Barlow’, elfenbensstormhatt, lejonsvans ’Simba’ och silverrisp.

Jag täcker med fiberduk mot kyla och skräp, och bereder mig på väntan. Hur ofta kommer jag inte att vilja lyfta och titta?

Och ni, man kan fynda lökar nu. Egentligen försent att sätta men ofta är de så billiga att det vore dumt att inte chansa.

En läxa att lära

Min, inte ett dugg vita lilja.

Jag köpte 12 lökar av vita orientliljor på Trädgårdsmässan i Stockholm i våras. Det var i alla fall vad jag trodde. Inte en enda var vit. De är knallgula, pastellrosa och karminröda.

Jag har kollat med www.konsumentverket.se. Och när det gäller marknader gäller samma bestämmelser som i butik. Om det är fel på något du köpt, ska felet åtgärdas eller så ska du få kompensation. Dessutom finns det en lag som kräver att näringsidkare ska lämna uppgifter om namn, adress och telefonnummer på en skylt. Om köpesumman är större än 300 kr ska uppgifterna lämnas skriftligt (till exempel på kvittot). Lagen gäller såväl torghandel och gatuhandel som mässor och marknader.

Och säkert hade den holländska lilla firman där jag köpte mina lökar en skylt. Men inte tittade jag på den.

I söta mössor

Just nu blir jag alldeles glad av dessa söta tomtar i lera som keramikern Yvonne Lennartson gör.

Kostar ca 100 kronor st. www.yvles.dinstudio.se

Det kom ett brev, om kaffe…

Hej. Här är ett tips apropå handscrub som ni testade i nummer 10. En superbillig och underskön scrub får man genom att gnugga händerna med fuktig kaffesump och blanda i lite diskmedel. Händerna känns lena som sammet och helt rena. Ljuvligt! Tipset är från gubbarna på verkstaden som alltid gjorde rent sina oljiga händer med kaffe innan de gick hem på eftermiddagen.

Hälsningar Ulrika Rosengren

Svar: Tack för tipset! Jag har provat och Ulrika har helt rätt, man blir len, men man luktar kaffe.