Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Trädgården flyttar in

KRÖNIKA: Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och berättar om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och drömmar om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Trädgården flyttar in

Äntligen hinner jag fixa med alla bilder jag har tagit i år. Man kan ju nästan göra hur mycket som helst med sina foton. Almanackor, kuddar, musmattor, ja till och med egna böcker kan man beställa. 

 Jag nöjer mig med att leka med bilderna i ett bildbehandlingsprogram, Photo-shop Elements. Ett bra amatörprogram där man ju bland annat kan göra roliga montage.

 När jag fixat färdigt mina bilder är det kul att kunna visa dem för andra. På internet finns flera bra sajter där foto-intresserade kan lagra, visa och njuta av egna och andras bilder.

Jag har mina bilder på www. flickr. com som jag tycker är överlägset. Men www.bilddag-boken.se är också kul.

Just nu …

... och ett par månader framåt är en bra tid att leta efter gynsamma mikroklimat i trädgården, det vill säga ställen där det är lite ljusare och varmare än i övriga trädgården. Solen står lågt och skuggorna är långa. 

 Leta efter de ställen dit solen faktiskt når. Där har du alltid sol – året om. Håll också utkik efter ställen där snön smälter fortast. Där kan du räkna med att det är varmt och skönt för växterna.

Bra att ha …

RHS's Plant Notebook från Royal Horticulture Society.

… är denna lilla bok som jag burit med mig sedan i somras. Det är RHS’s (Royal Horticultural Society) Plant Notebook där man kan skriva upp namn på växter man stöter på och kanske själv vill ha. Man skriver växtens namn, var man såg den och hur den växte.

Jag har den vid min sida när jag läser och drömmer om nya växter. Beställ hos www.adlibris.se

Royal Horticulture Society.

Min checklista just nu:

• Matar fåglarna.

• Plockar in kvistar av buxbom, järnek och lingon till olika arrangemang.

• Gräver ny rabatt.

• Beställer frökataloger.

Visste du att …

… en grävspade ska ha ett skaft som räcker dig till naveln.

Finaste julstämningen

Amaryllis Hippeastrum 'Giraffe'.

Har några amaryllisar på drivning för blomning till jul, Hippeastrum ’Giraffe’ heter de. Vanliga stora vita och röda har jag slutat att köpa på lök. Någon dag före jul går jag istället till torget och köper buntar av snittamaryllis, minst 20 stycken. De slår garanterat ut till jul och håller minst lika länge som dem med lök. Jag sätter de röda en och en i smala vaser. De vita lägger jag på den svala vinden i väntan på nyår. Då är det färgbyte!