Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Samlar fröer och skördar frukter

KRÖNIKA: Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård ochberättar om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och drömmar om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Samlar fröer och skördar frukter

Kronärtskocka.

AUGUSTI är en både skön och en lite vemodig månad, tycker jag. Det är skördefest, krondillen vajar ståtligt och snart får jag fiska kräftor igen. Rödbetorna är supergoda med fetaost och stuvade haricots verts med stekt fläsk – hur gott är inte det? Och kronärts-kockorna (de som inte lössen åt upp) är ju så vidunderliga eftersom jag väntat sedan sådden i januari.

MEN DET ÄR OCKSÅ som det blir uppenbart vad som inte gick så bra. Jag kommer hem efter en vecka på annan ort och upptäcker att mjöldaggen tagit över, att kålflugan/kålfjärilen/haren/rådjuret ätit upp den röda toppkålen. Att ogräsen tycks ha lagt in en sjätte växel. Samtidigt som jag faktiskt är lite trädgårdstrött. Orkar inte rensa, kantskära, vattna, nypa och klippa med samma frenesi. Vill lägga bakom mig och få börja om. Det blev inte bättre än så här.

TAR EN TIME OUT några dagar. Bläddrar i en trädgårdsbok, far till en skördefest. Och tänker plötsligt att det kommer en ny vår. Går ut för att samla frö. Det är nu jag lägger grunden för nästa sommars alla drömmar. Hej krasse, hej rosenskära, hej lejongap och hej du sköna gröna jungfru. Nu skördar jag dina frön. Vi ses nästa sommar.

Jag vill ha!

Regnkedja från Edge company.

En regnkedja eller en stupkedja eller vad man nu ska kalla den. Små fina klockor sammanfogade till en lång kedja som man sätter upp vid slutet av hängrännan istället för stuprör. Vattnet porlar fint ner mot marken. Vackert!  Cirkapris 1400 kronor.

Återförsäljare finns i Sverige och dem hittar man på:www.edgecompany.co.uk

Roddisar i mitt woodland

Augusti, september och oktober är världens bästa planteringsmånader, sett ur växternas synvinkel. I nästa nummer av Allt om Trädgård (nr 13/09, som kommer ut 1 september) skriver vi om allt du behöver veta om just höstplantering. Men eftersom jag inte kan vänta har jag redan spanat in och ska köpa två vita rododendron ’April Gem’ och ’Phyllis Korn’. En tredje skulle så gärna få heta ’Sir Charles Lemon’. Vitare än vit med små, små fräknar! Det är bara det att den inte är härdig hos mig i zon 3. Men det där med zoner är ju inte så viktigt, sägs det? Bara man ger rätt gödsel och kärlek...

Någon som har provat att odla inte så härdiga roddisar? Berätta för mig hur ni lyckas.

'April Gem'.

'Phyllis Korn'.

Min checklista just nu:

Skördar –vitlök, gul lök, silverlök och schalottenlök.

Sår –rädisor och vinter-sallad och skakar ut aklejfrön i hela trädgården.

Gräver ny rabatt –inför höstplantering.

Plockar –stora buketter av sommarblommorna jag sådde i våras. 

Månadens ogräs är målla

Svinmålla.

Svinmålla är mångas favoritogräs och tillagas och äts på samma sätt som spenat. Funkar även rå i sallader.

Fler nyttiga växter...

Läsvärd bok – Nyttans växter av Kerstin Ljungqvist.

Den som vill läsa mer om vad man kan ha för nytta av växter bör läsa Nyttans växter, där trädgårdsentusiasten Kerstin Ljungqvist beskriver dem i ord och bild. Imponerande bok. 391 kronor på www.adlibris.se