Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Jag formklipper som en tok

KRÖNIKA: Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård och berättar om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och drömmar om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Jag formklipper som en tok

Buxboms-sax från Burgon & Ball.

Sedan jag köpte min buxboms-sax har det blivit ett kvällsnöje att gå ut och bara knipsa lite. Saxen för 23 pund från Burgon & Ball gör livet med formklippta drömmar så mycket roligare.

(Du kan man läsa mer om sommarbeskärning av träd och buskar här på hemsidan.)

Groblad och gurkört – ogräs på g

Gurkört, Borago officinalis.

Är gurkört ett ogräs? I min trädgård är de överallt, breder ut sig och tränger undan annat. Jag tycker att de är störiga. På samma sätt som groblad är de precis överallt.

Men i sommar ägnar jag mig åt att läsa på om nyttan med våra trädgårdsväxter och ogräs. Många fler än jag trodde har en gång tagits i odling i första hand för just nyttan. Och ju mer jag lär mig, desto oftare väljer jag att se på mina växter med andra ögon.

Många kan man äta upp. Som gurkört. Den kan man ha i drinkar. Och en gång i Italien blev jag bjuden på en omelett med späd och finhackad gurkört. Sagolikt gott! Och groblad är världens sommarapotek, läser jag. Lägg dem på skrubbsår så slutar de blöda och läker snabbare eftersom det finns ämnen i bladen som är bakteriedödande, och drar ut smuts och stenar.

Prova också att lägga den släta ovansidan av groblad mot insektsbett så lindras svedan och klådan. Eller låt dem dra i vatten och badda ansiktet med det rengörande och sammandragande ansiktsvattnet.

Grattis Ulf Nordfjell!

Ulf Nordfjells trädgård för tidningen The Daily Telegraph vann Best in Show på Chelsea Flower Show.

Sveriges mest berömda landskapsarkitekt, Ulf Nordfjell, vann Best in Show på Chelsea Flower Show. Den vinnande trädgården var en tolkning av hur svensk minimalism och engelsk cottage garden kan se ut när de förenas. Arkitektur och trädgård i skön förening när Nordfjell tog hem det som bäst beskrivs som trädgårdsvärldens Oscar­statyett och OS-guld i ett. Det största man kan vinna.

Brittiska, tyska, österrikiska, holländska och australiska journalister, alla älskade de Nordfjells trädgård.

I Allt om Trädgård nr 12/09 (som finns ute nu!) berättar Ulf mer för mig om hur han skapade den vinnande trädgården.

Jag efterlyser…

Blomma med rostig patina på Chelsea.

…mer rost, och vill att någon genast börjar importera dessa fina rostiga rosor som finns på växtkoner, grindar, portaler och spaljéer. Vill ha!

Såg dem på Chelsea men med fraktkostnaden blir det för dyrt för mig som privatperson. Snälla någon, se en affärsidé i detta! www.secretgardensfurniture.com

20 000...

... arter av bin känner vi till. Fyra av dessa räknas som honungsbin.

Keramik i trädgården

Fina växtskyltar i keramik är som små konstverk samtidigt som de är funktionella. Keramikern heter Helle Nørby. Läs mer på www.byhellenoerby.com

Mumsar, skördar och sår nytt

Kronärtskocka.

Tittar, och väntar på att få skörda mina kronärtskockor. Jag sådde de små fröna redan i mitten av januari och nu är det snart skördetid. Äter sallad av alla sorter och sår asiatiska blad.

I år ska jag också se om jag kan lyckas få 40 centimeter långa daikonrädisor. I Japan odlas daikon på mer än en fjärdedel av alla grönsaksfält. En vardagsgrönsak jämförbar med våra morötter alltså. Jag har djupgrävt en bädd där man nu nästan kan köra ner hela armen i jorden. Sår i mitten av juli, och enligt Runåbergs fröer, där jag köpt fröna av sorten ’Minowase’, blir de skördeklara på 60 dagar och tål ett par minusgrader om hösten. Spännande!

Runåbergs fröer:www.runabergsfroer.se

Under små trädkronors sus

Jag ska plantera fem små träd i trädgården i stan. De får absolut inte bli stora, max 3 meter. Funderar på att köpa fruktträd. Skönhet och nytta i ett.

Fruktträd förädlas genom att man ympar de sorter man vill ha på olika grundstammar. Stammarna kan vara olika starkväxande. Och förädlaren ympar på den svagväxande stammen B9 får man äppelträd som högst blir 2–3 meter, på stammen St Julien blir det små plommonträd och på Gisela5 får man små bigarrå- eller körsbärsträd. Dessutom finns det svagväxande päronträdet ’Esperens Herre’ om jag skulle känna för päron.

Små träd ger skörd snabbare, har bättre härdighet och är lättare att skydda mot såväl tidig frost som hungriga fåglar. Dessutom når man att plocka all frukt. Jag börjar med att gräva mina fem gropar och beställa sorter. Plantering blir det i oktober.

Jag älskar min Fiskars

Maskrosplockare från Fiskars.

I våras köpte jag en maskrosplockare. Det är inte ofta redskap blir favoriter men den här sköna uppdragaren har blivit som en kompis. Tar ett varv i trädgården och drar upp både det ena och det andra utan att kröka rygg. Kostar runt 350 kronor i trädgårdshandeln.