Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Kokar saft i saftmaja

KRÖNIKA: Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård ochberättar om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och drömmar om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Kokar saft i saftmaja

Det är skördetid! Tack alla ni som svarade på min efterlysning av en saftmaja. Jag har nu en superfin rostfri, som jag köpt av en läsare i Finland. Ska koka saft av precis allt i sommar!

Citrus i kruka – nu i bokform

Citrus i kruka av Eva Rönnblom

I sommar har jag vågat mig på att köpa ett citronträd. Har läst Allt om Trädgårds expert Eva Rönnbloms bok ”Citrus i kruka” (ICA bokförlag).

Jag vet inte om jag kommer att lyckas, men jag vet att jag kan läsa det mesta om allt från chinotto till grapefrukt. Och jag vet att jag kan lita på det hon skriver. Eva har under åren odlat det mesta i citrusväg. Hon har frösått, skördat och vinterförvarat med framgång.

Med hjälp av hennes bok känner jag mig säker på att i alla fall inte misslyckas helt. Njuter av både citronträd och Evas bok.

20000

…  sorters rosor finns det, minst.

Jag har bara 7.

Vill ha tusen bara för att kunna plocka buketter.

Rosiga klipp

I vas kommer man nära sina blommor tycker jag. Jag tränar mig i att vara frikostig med buketter. Klipp, klipp säger saxen nu i rosbuskarna.

Strilande skönhet

I våras kom jag över en vattenkanna som verkligen är precis så bra som man vill att en kanna ska vara. Den strilar som ett fint sommarregn och är dessutom gudomligt bebisblå.

Ska köpa en i en annan färg till trädgården i stan också tror jag. 495 kr, på www.casual­living.se

Sol i alla väder

Tina Hellman på Sturehofs krukmakeri gör så glada krukor. Besök hennes krukträdgård för skön inspiration, www.sturehofskrukmakeri.com

Håll med om att man gärna vill ha ett så här soligt och glatt hörn i trädgården. Med tiden ska jag skapa ett ställe där solen alltid skiner på något sätt.

Jag frågar och får svar

Min potatis har fått frukter! Fattar ju att det kan bli så eftersom plantan blommar. Men kan man låta frukten mogna och sedan så potatis?

Jag frågade Lena Israelsson och hon berättade att visst kan man det. Man får låta frukterna mogna och sedan torka dem och fröerna. Till våren sår man på samma sätt som med tomater. Men det finns inga garantier för vad det blir. Potatisen är alltså inte fröäkta. Har man tur blir det en supergod delikatesspotatis. Frukterna är dock jättegiftiga så ät inte dem.

Min checklista just nu:

Plockar pioner och sätter i varje rum.

Sår en ny omgång cossallad (romansallad) och machésallad.

Tar den sista sparrisen innan den får vila.

Gödslar och rensar.

Täcker med gräsklipp.

Långväga i onödan?

Fråga i din trädgårdsbutik var den planta du köper är odlad. Det är ju dumt att låta 

 växter resa över hela världen helt i onödan.

Fråga efter närodlat.

Skön pryl

Använder just nu helst trädgårdshandskar från www.varnahemtradgard.se som är sköna och följsamma i konstskinn. Håller formen bra efter tvätt. 139 kronor inklusive moms och frakt.

Det kom ett brev…

Hej!

Min granne tycker inte om ett par tujor som står nära tomtgränsen på vår sida.

Senast vi möttes pekade min granne på sin garageuppfart där en del barr från tujorna fallit. Han ville att jag skulle sopa bort dem, vilket jag gjorde.

Efteråt har jag funderat. Är det rimligt att jag ska sopa upp barr som blåst in på grannens tomt. Vad säger lagen?

Carin

Svar: Hmm. Svårt det där när grannar träter. Jag hade en granne som ogillade att mina barn ibland kom över på hans tomt. Han satte upp ett litet rangligt staket och smetade in det med kletig svart olja som förstörde barnens kläder om de kom åt staketet. Förutom ilsk, var farbrorn också i stort sett döv, så att tala med honom var uteslutet. Annars är nog det bästa sättet att reda ut saker grannar emellan.

Grannars rättigheter och skyldig­heter regleras i Jordabalkens 3:e kapitel, som heter Rättsförhållanden mellan grannar. Första paragrafen säger att ”var och en skall vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom taga skälig hänsyn till omgivningen”.

Andra paragrafen lyder ”Tränger rot eller gren in på fastighet från område intill denna och medför detta olägenhet för fastighetens ägare, får denne taga bort roten eller grenen. Områdets ägare skall dock beredas tillfälle att själv utföra åtgärden, om denna kan befaras medföra skada av betydelse för honom”. I praktiken innebär detta att dina 

 tujor inte får ha grenar eller rötter som tränger in till grannens tomt. De får heller inte hindra sikten för grannen när han ska köra till och från sin tomt. Din granne har däremot inget stöd i lagen när han ber dig sopa upp barr.  

 Viveka