Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Min barndoms trädgård

KRÖNIKA: Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård ochberättar om glädjeämnen, sköna prylar och drömmar om sin och andras trädgårdar.

Min barndoms trädgård – dofter och smaker jag har kvar…

I trädgårdslandet växte ringblommor...

Någonstans har jag läst att vi alltid bär med oss barndomens trädgård. När vi som vuxna eventuellt blir med trädgård finns den med när vi skapar vårt eget  gröna paradis. Min mormor bodde i ett ­superstort hus med den största trädgård man kan tänka sig. Den var så stor att SJ:s stambana gick tvärs över. Banvallen doftade fantastiskt varma dagar. Men dit fick vi barn förstås inte gå. På andra ­sidan, nedför en backe, flöt Ljungan och i den fanns det flodkräftor. På den tillåtna sidan av spåret fanns Trädgårdslandet. Och där fick jag plocka sömntuta och ringblomma och blåklint. Och morötter. De vuxna talade alltid om mandel­potatisen, och morfar sa att en sättpotatis bör ge tiofalt igen. Jag älskar fortfarande morötter och jag sätter potatis varje år. Doften av både ringblomma och sömntuta vill jag aldrig vara utan. Nu sår jag dem i omgångar från maj till juni. Dessutom självsår sig ringblommorna vilt över hela rabatten och dess kronblad är både vackra och goda i sallad. 

 Hur ser din barndoms trädgård ut? Och vad har du tagit med dig till din vuxna trädgård?

Jag efterlyser …

…rutor. Jag har flera sorters aklejrutor och violrutor, vita, rosa och mörkt lila, fyllda och enkla. Jag har till och med en djfklsdjf thalictoides. Alltså en Isopyrum thalictoides som liknar en ruta. Köpte den i Normandie förra året och den verkar ha klarat vintern. Nu vill jag ha fler rutor. Var hittar jag udda sorter?

Vill ha!

Bänken Paus från Lappset.

Den gula bänken Paus från Lappset. Kostar över 10 000 kr men gör mig galet glad. www.lappset.se

Projekt på sikt

Uppstammad buxbom.

I våras såg jag detta vackra uppstammade buxbomsklot på Zetas trädgård i Stockholm. Det väckte ha-begär. Men prislappen var inte min – 5000 kr! På vägen hem passerade jag Ikea som laddat upp med massor av buxbom, modell större, för nästan inga pengar. Inte vackra men kraftiga. Jag köpte en hel vagn – åtta stycken. Och i sommar ska några av dem inleda en förvandling från liten oklippt och ful bulle till uppstammad skönhet.

Min checklista just nu:

Fylla krukorna med alla förodlade dahlior.

Kupa potatisen.

Vattna allt ny­planterat.

Sätta ut kronärtskockorna med fiberduk över.

Nykläckt

Nyförlöst harkrank.

Harkrankar kan förstöra för grönsaksodlaren och orsaka stor sorg hos den som ­älskar välskötta gräsmattor, eftersom ­larverna äter på ­rötterna. Den färdiga harkranken gör däremot ingen skada. Och kul är det om man får se den komma ur sin puppa i försommaren.

Smart med väv

Kålräddning genom täckväv.

Jag har stora problem med jordloppor. De äter upp alla kålplantor. Att direktså går inte alls. Men jag har en lösning! Jag förgror inomhus och planterar sedan ut dem med en liten bit täckväv kring plantan. De korkade lopporna hittar inte fram och broccolin växer sig kämpastor.

165

krukor med frösådder blev det till slut i år. De flesta märkta med stora glass­pinnar, eller de fiffiga etiketter som Nelson säljer i platta ark. Finns i flera färger. 35 kronor för 30 st.