Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Trädgård på stor och liten fot

KRÖNIKA: Viveka Ljungström är redaktionschef på Allt om Trädgård ochberättar om glädjeämnen, misslyckanden, sköna prylar och drömmar om sin och andras trädgårdsdrömmar.

Min checklista just nu:

Höstsår sömntuta, blåklint och ringblomma – det brukar funka.

Täcker grönsakslandet med löv.

Bygger bur av hönsnät kring grönkålen för att stoppa rådjuren.

Sätter ännu fler krokusar av sorten ’Jeanne d’Arc’ för en vit vår.

Trädgård på stor och liten fot

The thrifty gardener av Alys Fowler.

Jag håller på och gör ett woodland. I två år har jag grävt och planterat, jordförbättrat och trampat upp gångar. En sak har jag insett. Trädgård kan bli hur dyrt som helst.

Trädgård är tid – och pengar. Har man tid finns det massor med pengar att spara på att så frön och dela plantor, ta sticklingar och ympa. Har man inte tid, men pengar, kan man köpa någon annans omsorg. Jag försöker göra en blandning. Tre sätt har jag hittat som minskat mina utlägg i år.

Jag har köpt en kompostkvarn och gör eget flis att lägga på gångarna.

Jag har köpt ”The thrifty gardener”. En förträfflig bok av den sparsamma träd-gårdsmästaren Alys Fowler. Vackert och inspirerande av storstadsbon Alys som odlar allt överallt och gör det snyggt. Finns på www.amazon.com.

Jag har varit på en av Trädgårdsamatörernasmånga växtmarknader! Och det är en skön och alldeles underbar upplevelse. Massor med spännande plantor av hög kvalitet till mycket bra priser. Plus möten med riktigt hängivna och mycket duktiga odlare och trädgårdsmänniskor. www.tradgardsamatorerna.nu

”Leaf peeping” blir ”lövkikning” i den svenska hösten.

Just nu bör man ägna sig åt ”leaf peeping” – ”lövkikning”! I stora delar av USA och Kanada går folk man ur huse ut för att titta på, njuta av och – inte minst – fotografera höstfärger. En sökning på Google ger nästan 80 000 träffar.

Från början av september och en bit in i oktober pågår detta folknöje som är så stort att det till och med finns specialresor som ut­lovar de mest spektakulära färgerna. En tradition att ta efter!

Lövkikning på webben: forestry.about.com/od/fallcolor/a/fall_web_cams.htm

Jag efterlyser…

…   ett ord för alla oss som tillbringar vår fritid i trädgården men inte har det som yrke. Trädgårdsamatör i all ära men det ordet beskriver inte den känsla jag har för min hobby. Engelskans gardener låter så skönt tycker jag. Kan man vara trädgårderare? Nja.

Nyfiken blomfluga Eupeodes corollae.

Jag samlar på böckerna i serien Nationalnyckeln. Nu njuter jag av det nya bandet med

406 sidor om blomflugor. www.nationalnyckeln.se

Jag drömmer om livet under små trädkronors sus

Äppelträd är skönhet & nytta i ett!

Äntligen höst och planteringstid. Jag ska plantera fem små träd i trädgården i stan. De får absolut inte bli stora, max tre meter. Det blir fruktträd. Skönhet och nytta i ett.

Fruktträd förädlas genom att man ympar de sorter man vill ha på olika grundstammar. Stammarna kan vara olika starkväxande. Om förädlaren ympar på den svagväxande stammen ’B   9’ får man äppelträd som blir högst 2   –   3 meter. Ympar de på stammen ’St Julien’ blir det små plommonträd och på ’Gisela 5’ får man små bigarrå- eller körsbärs­träd. Små träd ger skörd snabbare, har bätt­re härdighet och är lättare att skydda mot såväl tidig frost som hungriga fåglar. Dess­utom når man att plocka all frukt.