Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemma hos: Timo Räisänen

I två år har han varit med trädgård, Timo Räisänen, och han kallar sig fortfarande ödmjukt för nybörjare. Förra året lärde han sig en sak: att man inte bara ska gå ut och jobba järnet, då tappar man lätt lusten.

Timo Räisänen, musiker som drömmer om en hängbjörk

Ålder: 31.

Familj: Sambo och tre barn, två småbarn och en 12-åring.

Bor: I hus i Göteborg.

Gör: Musikartist.

Timo Räisänen

Jag har pepprat ... olika delar av min trädgård med tulpaner och narcisser. Det blir alltid mycket lökar när jag går i trädgårds­affärer, det kan liksom aldrig bli fel.

En potatis som hette Timo... satte jag i drivbädd förra året, och den funkade jättebra ända tills sparrisen jag satte i samma drivbädd blev sjuk och verkade smitta ner Timo-potatisen. Så i år har jag ingen sparris, bara Timo.

Skitsysslorna... fick jag jämt göra när jag var liten, i trädgården hemma. Så jag har svårt att tro att mitt intresse för det gröna kommer därifrån. Jag fick stå och noppa rododendronbuskarna och annat meningslöst.

Men när vi blev med hus... för två år sedan tog det fart ordentligt. Jag gillar att ha det fint och jag gillar att få bestämma själv hur jag ska ha det.

Lite bråk... kan det bli ibland mellan mig och min sambo, men inte så ofta. Fast vi ska sätta upp en lekstuga och kring den vill jag ha ett litet staket, men det fullkomligt vägrar hon. Så vi får väl se hur det blir!

Inte för puttinuttigt... får det bli, jag är till exempel ganska försiktig med att blanda växter. Men det är ganska mycket romantiskt i min trädgård ändå. Vi satte en buskros förra året, och så drömmer jag om en hängbjörk, det är ett väldigt romantiskt träd.

Jag har lärt mig att... man måste ta en sak i taget. Inte bara gå ut och dra igång projekt överallt i trädgården. Nuförtiden är det mer gå ut där med barnen och göra lite smågrejer. Vi fällde ett träd och fick hela gräsmattan full av kottar och kvistar, det såg ut som ett omöjligt uppdrag att få det rent. Men låter man treåringen åka med i skottkärran och tar lite i taget så går det till slut.

Inte för att låta fjäskig... men jag inspireras faktiskt en hel del av Allt om Trädgård, jag prenumerar och läser allt.

TEXT: Ulrika Palmcrantz