Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemma hos: Markus Aujalay – kock med lekfull trädgård

När Markus Aujalay inte stressar vid spisen vill han gärna ligga i hängmattan och lata sig. Eller leka med barnen på gräset.

I min villaträdgård … ligger fokus på avkoppling och umgänge. Det är skönt att ha plats för en liten gräsmatta där barnen kan springa runt och leka. Och det är bra med många sittgrupper. Vi sitter ofta ute och äter, både morgon och kväll.

När jag blev ”årets kock” … fick jag en resa till Kyoto. I japanska trädgårdar blir man filosofisk men de är lite för tillrättalagda för min smak. Det måste kännas naturligt att lägga sig på gräset. Trädgården behöver inte vara perfekt, det viktigaste är att den är lummig och mysig.

Studsmattor är fula … och tar för stor plats. Jag vill inte ha en även om barnen tjatar. Alla grannar har en så mina barn går till dem och hoppar.

Färgstarkt är fint … och jag har köpt randiga solstolar på Åhléns, ett turkost parasoll på Indori och en härlig hängmatta på hamaca.se. Eftersom jobbet som kock är så stressigt ser jag till att njuta under ledigheten och ligger gärna i den och latar mig.

Hemma blir maten … så enkel som möjligt, gärna matiga sallader och mycket grillat, även på vintern. Då är det goda korvar, revbensspjäll och lammstek som gäller.

Jag drömmer om … ett utekök med en ­rejäl arbetsbänk och rinnande vatten där jag kan stå och laga mat. Då skulle jag slippa allt spring in och ut ur huset.

Min drömgrill … är Webers kolgrill Ranch Kettle. I den lagar man mat till många. Mitt grilltips är att inte diska gallret, för då fastnar maten när du grillar. Bränn bort smutsen, skrapa och smörj in gallret med olja.

Mina fruktträd … ger mig flädersaft, plommonmarmelad, körsbärssylt och massor av äppelkakor. Jag har också planer på att göra must av alla äpplen.

Vattenmelonjuice … är läskande under varma sommardagar. Vi drack det för första gången i Thailand. Det är så enkelt! Jag bara mixar vattenmelon, is, socker och mynta.

Ängsblommor … är vackra. Jag plockar gärna midsommarblomster. Och jag gillarbjörkris i vas. Det är härligt med vild natur.

Min senaste present … var en hammock. Den står i vår nya myshörna som kom till när vi ville dölja plommonträdets sylvassa rotskott. Vi byggde ett trädäck, satte bambuväggar runt om och har hängt glaslyktor i trädet som lyser upp fint på kvällen.

MARKUS AUJALAY

Ålder: 39 år. 

 Familj: Fru och 3 barn, 9 år, 7 år respektive 4 år. 

 Bor: I villa i Stockholmsförorten Enskede. 

 Aktuell: Som krögare för restaurang Winterviken, i Middagstipset i TV 4 och med nya boken Måndag – torsdag: Riktig mat för familjen (Natur & Kultur).

”Jag plockar mid­sommarblomster.”

Foto: Fotograf & Retushör

Lyktor från Indiska att hänga i träden.

Egen skörd hamnar i kastrullen.

Ranch Kettle, ca 12 000 kr, webergrill.se.

Foto: Copyright © Sandra Holmes

Kurbitsmönstrad kudde i hammocken.

Randig solstol, 199 kr, Åhléns.

Foto: Copyright © Sandra Holmes

Dotterns coola leksaksbil.

”Vattenmelonjuice är läskande.”