Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemma hos: Elin Unnes

Elin Unnes är journalisten som lämnade jobbet som chefredaktör på den coola tidningen Vice för att ägna mer tid åt odlandet. Nu är hon helt beroende.

ELIN UNNES

• Ålder: 32 år.

• Familj: Man.

• Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad.

• Gör: Är frilansjournalist. Skriver mest om musik men också fem ekologiska trädgårdstips i månaden på Naturskydds­före­ningens webbplats. Har bloggen Ett år med lotten på ­the­secretgardener.norrlage.se.

HÅRDROCKANDE GRÖNSAKSODLARE

När jag ställde mig i kö... till kolonilott var jag inte alls odlingsintresserad. Men under väntetiden gick jag till biblioteket och bibliotekarien stack en bok av Lena Israels­son i handen på mig. Jag blev helt tagen av hur hon beskriver växter på ett sätt som gör dem så levande. Det är så jag försöker skriva när jag skriver om musik. 

 Jag känner mig så cool... och mäktig och samtidigt så sårbar när jag odlar. Genom det har jag lärt mig hur beroende av naturen jag är och samtidigt att jag kan få naturen att göra som jag själv vill. Jag har också insett hur skör världen är, hur lätt ens odlingar förstörs om det störtregnar 

 i en vecka. 

 Odling är beroendeframkallande... Jag kan inte leva utan min odlingspyramid som jag har hemma där jag driver upp mina plantor. Jag köpte den på fyllan på internet och tänkte ”2 000 kronor – som hittat”. När jag har sått i den går jag dit flera gånger om dagen för att se om det har vuxit något. 

 Min dröm är... att bli självförsörjande. Jag har en bild av mig själv som en gumma som har torkade, frysta och inlagda grönsaker i hela lägenheten och pengarna i madrassen. Jag vill känna mig oberoende. Det är så mycket kunskap om odling som har gått förlorad och som vi nu borde ta tillbaka. 

 Jag inspireras av... Ruth Stout som skrivit The Ruth Stout no-work garden book. Hon lyckades leva ett år på att bara äta grönsaker från sin egen trädgård. Men så åt hon också mest rå gul lök i december. Tv-programmet River Cottage och boken Edible estates av Fritz Haeg, som förvandlar gräsmattor till köksträdgårdar, är också häftiga.

 I mitt grönsaksland... är favoritkombinationen tätt odlad svartkål ’Nero Di ­Toscana’ med mangold ’Bright Lights’ och några ringblommor, så jävla snyggt! Stuvad svartkål och svartkålssoppa är så gott!

 På kvällarna... ligger jag och läser Runå­bergs frökatalog. Jag älskar deras odlingsbeskrivningar. Nu har jag köpstopp på fröer. Jag har redan köpt ett 50-tal grönsaksfrön och lika många blommor, trots att jag egentligen tycker att blommor är astöntigt, förutom de som är medicinalväxter.

 

Jag gillar inte...
att många trädgårdsbloggare reducerar växer till pynt. Jag drunk­nar i alla spetsgardiner, blomster­arrangemang och flätade hjärtan av mossa och äpplen. Det är så puttinuttigt. För mig är växter någonting mäktigt och odling ­något ganska brutalt.