Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemma hos... David Carlson

... David Carlson, Design-entreprenören som tänker längre än trenden räcker. David förser oss med trendrapporter och designtankar. Just nu ser vi hans utställning ”Design for life” på Arkitekturmuseet i Stockholm.

”JAG ÄR SÅ NÖRDIG MAN KAN BLI KRING ROSOR!”

Men hemma i rosträdgården sover trenderna. Eller rättare sagt: de är portförbjudna. Där får tiden nöta fram den rätta känslan.

Mitt tillhåll är … en grå trävilla från 1901 i Falsterbo. Vi bor insprängda i en stadspark som bildar kuliss på två sidor om huset.

Min möbelstil skulle kallas … tidlös? Eller färglös? Mina favoriter i trädgården är tre vita bord i carraramarmor. Ett är gjort av en gigantisk bakskiva från gamla bageri Kringlan i Stockholm. Vi byggde underredet själva.

När möbelfärgen flagnar … blir jag bara glad. Saker ska åldras så att det syns. Jag fyndade nyss en fin trädgårdsgrupp som ser ut som en sophög, säger min fru. På det hela taget tycker jag det är fint med gammalt trä, metall och redskap med historia. Som min gamla grep!

Jag äter gärna … allt vi odlar själva. Sparris, vitlök, persilja, zucchini, mangold och mycket annat. Det är härligt när man vet precis vad maten och jorden innehåller.

Var inte så rädd för … det milda och ljusa. I växtväg håller jag mig gärna till vitt, ljusrosa, milt lila och grått. Och ser jag mig omkring här är det slitna vita metallstolar, vita trästolar, ett stort vitt porslinsfat, en grå lykta … Ja, du fattar.

Det jag går igång på … drar åt det engelska hållet. En vindlande gång in i buskagen av otuktad grönska är snyggt. Hellre engelskt än franskt. Och gammaldags rosor. Jag är så nördig man kan bli. Håller föredrag, kurser, visningar …

Väljer jag en möbelsnygging … blir det den härliga aluminiumstolen Luxembourg från franska Fermob. Förlagan finns i Luxembourgträdgården i Paris.

Min önskepresent … fick jag nyss faktiskt. En riktigt bra sekatör från Victoria and Albert Museums nätbutik. Mönstret heter Daisy.

Hemma grälar vi mest om … vad som är ogräs och inte. Jag är väldigt ödmjuk inför allt som vill växa, för att uttrycka det positivt. Min fru har en helt annan syn på saken.

Ska jag ska sippa på nåt gott … är det en gin tonic på uteplatsen. Där vill jag bara låta tiden gå, som kontrast till jobbet där man trummar med fingrarna för att en datafil tar tjugo sekunder att ladda ner.