Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemma hos: CajsaStina Åkerström – trädgalen sångerska

CajsaStina doftar på blommorna i skymningen, äter hemodlad sallat och drömmer om att låta musiken ljuda från sin trädgård.

CajsaStina Åkerström

Ålder: 43 år. 

 Familj: Singel.

 Bor: I hus på en 10 000 kvm stor tomt i ett kuperat kulturlandskap utanför Kalmar. 

 Aktuell: Med boken Du och jag, farsan (Norstedts).

CajsaStina Åkerström

”Jag odlar mycket sallat.”

Foto: MAXPPP / colourbox.com

Jag odlar grönsaker… mest sallat, både på friland och i   odlingsbäddar av brädor. Jag har också två växthus där det växer   paprika, kiwi och mängder av körsbärstomater. ’Sungold’,   ’Chocolate Cherry’ och ’Green Grape’ är mina favorittomater. Tillsammans   blir de en otroligt god och vacker mix att ha i salladen.

Jag älskar skymningstid… det är det speciella ljuset, det där  nordiska vemodet. I trädgården har jag vita trämöbler av gammalt snitt,  de lyser upp så vackert i skymningen mot den dova grönskan.

På kvällen doftar… min grekiska lövkoja fantastiskt. Då  visar den sin fulla prakt med sina ganska höga stjälkar och små, blekt  rosalila blommor. Det är en ”touch of paradise”. Jag bara måste ha den.

”Lila rododendron har CajsaStina i sitt woodland.”

Färger jag har svårt för… på kläder, brukar jag gilla på   blommor. Som lila och orange tillsammans – ett otroligt färgmöte i   naturen. Jag gillar kontraster och brytningar och har hela färgskalan i   trädgården.

”Jag gör ingefärspäron med vaniljgrädde.”

Foto: MAXPPP / colourbox.com

Att sylta och safta… är ett bra sätt att få i sig frukt och vitaminer under vintern. Jag har många fruktträd, mest päron och äpple och jag förvarar frukten i jordkällaren.

Träd skänker svalka… och frid, och när vinden rasslar gör det     gott för själen. Under högsommaren sitter jag i skuggan under     fruktträden och skriver och läser. Jag tycker också om att träd och     häckar bryter av stora ytor och skapar rum i trädgården.

”Jag älskar björkar och har spelat in en låt som heter Björkens visa.”

Stammar fascinerar mig… och björk och strimlönn är två träd med väldigt vacker bark. Jag har planterat ett tjugotal träd, bland annat aralia, valnöt, blodlönn och kors­törne.     Tomten ligger på en rullstensås så jag måste använda spett, det går     knappt att gräva för alla stenarna. Jag vill plantera fler träd längs   en   vacker stenmur intill hagen där korna går och betar.

Favoritredskapet är sekatören från Fiskars.”

Mitt favoritredskap… är sekatören som jag stammar upp olika växter med, som exempelvis mina hasselbuskar. Jag knipsar bort allt som stör stammarna och försöker ta fram deras vackra former.

I framtiden… vill jag bjuda in musiker och ha konserter och ett kafé här i trädgården.