Hej, Melanie Josefsson på Naturvårdsverket!
Naturvårdsverket har listat 179 växter och djur som lätt sprider sig och på sikt kan hota den biologiska mångfalden.
Såväl ogräs, till exempel kirskål och brännässla, som trädgårdsväxterna trädgårdsstormhatt, lupin, fläder och blå bolltistel.
Ska man undvika att plantera de här växterna?
– I första hand bör man välja andra växter. Man bör också ha koll på sin trädgård och se till att dessa växter inte sprider sig till naturen utanför. Ser du att ditt gullris börjar sprida sig utanför tomten är det ditt ansvar att hålla efter och rensa.
Vilka växter ska man speciellt se upp med?
– Jätteloka, vresros, jättebalsamin, kanadensiskt gullris och malörtsambrosia är några. Många av dem är vackra, men kan sprida sig och tränga ut annan vegetation. Och de kan vara väldigt svåra att bli av med när de etablerat sig. Vresrosen till exempel, har planterats väldigt mycket i trädgårdar. Någon gång på 60- eller 70-talet tog den klivet ut i naturen och blev ett problem. Det finns områden i Skåne där den bildar sammanhängande snår som tränger ut andra växter och hindrar djur att ta sig fram. Det är dyrt att bli av med den.
Varför blir det så här?
– Det handlar om växter som kommit in via trädgårdsnäringen och är härdiga, lätt förökar sig och inte kräver så mycket skötsel. Eller som ambrosia som sprids via fågelfröblandningar och ofta växer under fågelmatare.
Se hela listan på: miljoaktuellt.idg.se, sök på: "Naturvårdsverkets lista".