Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hej, Kerstin Ekman!

som skrivit boken Se blomman (Albert Bonniers förlag) ­tillsammans med idéhistorikern Gunnar Eriksson. Boken är en essäsamling och en ­personlig korsning av flora och kulturhistoria.

Vad vill ni säga med boken?

 – Vi vill berätta hur givande det är att ge sig ut och leta efter växter, inte bara på avlägsna och svårtillgängliga platser utan också i vår allra närmaste omgivning. När man gör det går man i de äventyrliga spåren efter svenska botaniker som också varit stora humanister.

Varför heter boken Se blomman! ? 

 – Titeln kommer från en dikt av Erik Johan Stagnelius: ”Se blomman, på smaragdegrunden …” Vi ser blomman i gräset och mossan och vill gärna berätta om de botanister som verkligen sett henne och beskrivit henne för oss. Vi berättar också om diktare som sett blomman, inte alltid så botaniskt korrekt. En del både tokiga och roliga blomdikter finns med.

Vad fascinerar med blommor?

 – Blomman är det första ett barn ser i gräset och förtrollningen sitter i när man blir vuxen. Fascinationen kan också ­gälla växter som inte alls har färggranna blommor: mossorna och egendomliga arter av bräknar, starr och gräs som är så vackra när man tittar närmare på dem.

Du kallar dig amatörbotanist, hur tar det sig uttryck?

 – Jag försöker inventera min närmaste omgivning på växter, och när vi reser är jag glad att hitta sådant som inte finns hemma. Förr samlade jag växter i herbarium, nu tar jag digitala bilder av dem. Jag har stor glädje av mina växtbilder på vintern då jag också ­lägger in dem som bildspel i datorn och har som skärm­släckare.

Se blomman av Kerstin Ekman & Gunnar Eriksson (Albert Bonniers förlag), 304 sid.