Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hej, Eva Håkansson

... som brinner för binas överlevnad. Du står bakom något som heter Honungsfestivalen, vad är det?

– Honungsfestivalen är en ideell förening i Kristinehamn som bildades för tre år sedan. Vi har en festival i september varje år, i år 16–17, i idéträdgården i Mariebergsområdet i Kristinehamn. Vårt mål är att öka intresset för biodling och trädgårdsnäring, och visa på hur mycket bin kan tillföra i trädgården.

 Det blir ju färre och färre bin i Sverige, vad tror du att det beror på? 

 – Det beror förmodligen på flera saker, som sjukdomar hos bina, att biodlarna blir allt äldre och att allt fler männi­skor bor i tätorter.

 Vad kan man göra för att bryta den här trenden? 

 – Framförallt tror jag att det är viktigt att sprida information om allt det positiva kring bin, hur roligt det är med biodling. Och att få så många som möjligt att planera trädgården och det de ­odlar lite mer bi-vänligt. Vi vill också göra det lättare för människor att bli biodlare. 

 Hur stort intresse finns det att lära sig mer om bin?

 – Biodlarkurserna vi haft har varit framgångs­rika, vi har 11 nya biodlare ­bara i år och utbildning i drottningodling på gång. Biodling har blivit en positiv trend. Förra året drog Honungsfestivalen runt 2 000 deltagare. I år tror vi på många fler, särskilt eftersom ­Melodikrysset ska komma och hälsa på oss. Festivalen är ett bra tillfälle för småföretagare inom bi- och trädgårdsodling att kunna sälja sina produkter och visa att de finns.

Honungsfestivalen