Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hej, Erica Dahlqvist...

... projektledare på Blomsterfrämjandet! Det lackar mot jul och vi köper  julblommor i mängder. Julstjärnan är en klassiker som står sig, och som  det varje år dyker upp nya varianter av.

Erica Dahlqvist.

Hur många sorters julstjärnor finns det? 

 – Oj, säkert några hundra! Men det är inte alltid så stor skillnad på dem. Det kan till exempel komma nya variationer av den klassiska röda, men det är inte nödvändigtvis något man som konsument märker.

 Vilken sort är populärast?  – Fortfarande är det den röda som säljs mest. Sedan finns det vita, rosa och en rad andra färger – spräckliga, grälla, och så vidare. Men det är inte alltid så lätt att få tag i dem som är lite mer ovanliga. Det finns en sort som heter ’Jester’, som blivit en riktig hit. Den är lite mer robust och bladen är ganska uppåtstående. Den finns i rött, vitt och rosa.

 Hur många julstjärnor säljs så här vid jul? 

 –  Runt 8–10 miljoner säljs i Sverige varje år, så det är ­ganska många!

 Kan den blomma flera gånger? 

 – Ja, det kan den, men det är en hel vetenskap att få den att göra det, som att den ska stå mörkt och så vidare. Eftersom den är så pass billig finns det väl egentligen ingen anledning att sträva efter det. Men man kan ha kvar plantan som en fin grön krukväxt. Många tror att det är de röda, vita eller rosa bladen som är själva blommorna, men de sitter längst in som små knoppar. När man köper en julstjärna ska det ­finnas små blomknoppar kvar, det är ett tecken på att plantan är frisk och fräsch.

'Crazy Christmas' är en ny julstjärna som skiftar i olika rosa och vita toner. Finns i välsorterade trädgårdsbutiker.