Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hej, Christel Kvant...

...som skrivit boken Trädets tid (Norstedts), om vad träden betyder för oss.

Är du orolig för träden i världen?

– Ja, jag är orolig för att man hugger ner så mycket skog, det är ett hot mot hela vår tillvaro. Utan träden är vi ingenting.

– Det finns till ­exempel en tall på Teneriffa, ­kanarietall, som har en enorm betydelse för vattentillförseln där. När de hade fällt väldigt många sådana tallar märkte de att vattnet sinade. Kanarietallen är hög och har långa barr och under ett sådant träd är det tjugo gånger mer vatten än på andra ställen.

Har du något ­favoritträd?

– Många, det varierar, men jag tycker väldigt mycket om kastanj, de är så vackra. De är fina även när de inte har några löv, grenarna är som kandelabrar.

Du skriver också om trädens betydelse för vår tidsuppfattning?

– Ja, det är ju så fantastiskt med träd som stått i hundratals år och sett historia passera. Jag har tittat på en 1 000-årig ek, Kvilleken, i Småland. Den är från vikingatiden, det är helt otroligt när man tänker på allt som hänt medan den stått där. Och på något vis kan ju träden tala, den står där och lever och har varit med hela tiden. Det är nästan en andlig upplevelse att se på de här stora gamla träden. Sedan har ju träd också en stark roll i religionen, trädet ses som alltings urkraft. I gamla religioner har träd haft en enorm betydelse, ända fram till kristendomen när det började anses som hedniskt att tro på trädens kraft.

Trädets tid (Norstedts) av Christel Kvant, Viktor Kvant (foto) 159 sid.

Utställning: Trädets tid

FN har utsett år 2011 till Skogens år. 

Fredriksdal i Helsingborg deltar med utställningen Trädets Tid. Utställningen berättar om vad vårdträdvärkträd,

bodhiträd, världsträd, frihetslundar och heliga träd betydde för våra förfäder i folktro, religion och sagor. Man får också veta vad de betyder för oss idag. Christel Kvant har skapat utställningen, baserad på hennes bok Trädets Tid.

Tid: 16 april - 28 augusti

Plats: Prästgården, Fredriksdal, Helsingborg.

Fredriksdal