Handplockat: Micael Bindefeld
Micael Bindefeld är inte bara festfixare och mingelexpert, utan även trädgårdsälskare. Här berättar han om sina favoritväxter. Svårflirtade och exklusiva – men också välkända och lättodlade. Men en av favoriterna får han vänta länge på att få se i blom …
Micael Bindefeld väljer sina favoritväxter.
Ros ’Abraham Darby’
Micaels favoritros ’Abraham Darby’ är en fin och välformad buskros ur den engelska rosförädlaren David Austins sortiment. Redan tidigt på sommaren får den stora, tätt fyllda, aprikosfärgade blommor som sedan återkommer långt in på hösten. Doften är fruktig och frisk, och bladverket mörkt och glänsande. Härdig till zon 3.
– Jag älskar denna ros för den härliga färgens skull – en fantastisk blandning av rosa och gult. Dessutom attraherar den en speciell sorts gröna skalbaggar, de älskar att sitta där. Och så är det ju doften: otroligt intensiv, söt och oförglömlig.
Jättedaggkåpa
Med sina vackra, flikiga blad och sitt skira blomflor passar jättedaggkåpan överallt. Den är härdig, långlivad och sköter i stort sett sig själv. Blommar i juni – september, med gulgröna pyttesmå blommor i klasar, och blir ungefär 40 cm hög. Trivs i såväl sol som skugga och i de flesta jordar. Självsår sig glatt och kan ha en tendens att ta över.
– Jag älskar jättedaggkåpa och tröttnar aldrig på den! Den är en bra grund i en rabatt och passar bra som sällskap till många olika växter, men är för den skull inte karaktärslös. Den är också fantastiskt bra som marktäckare.
Sibirisk vallmo
Blommorna är vita, gula eller orangefärgade och har förmågan att lysa upp vilken rabatt som helst under sommaren. Den sibiriska vallmon är anspråkslös och kräver inte så mycket, det enda den absolut inte trivs i är lerjord. Jorden ska vara väldränerad och läget gärna soligt. I rätt läge är den härdig över hela landet.
– De här blommorna är skira, tunna, spröda och alldeles, alldeles underbara! Det är kombinationen av färger jag älskar så mycket. Det enda som är lite tråkigt är att blomningstiden är så kort, kanske bara runt 10 dagar. Men man får passa på att njuta då!
Rabarber
Den vanligaste rabarbern, som de flesta har i sina trädgårdar, heter Rheum rhabarbarum ’Victoria’. Den är flerårig och klarar sig bra i de flesta växtzoner. Allra bäst trivs den i mullrik jord på en halvskuggig och lite fuktig plats. Vissa arter, som flikrabarber, är inte ätliga men däremot väldigt dekorativa.
– Rabarber är tidig, enträgen, kravlös och vacker att se på. Sur som fan, men med rätt sockermängd blir den underbar. Jag gör paj, kräm, rabarbersoppa, rabarberpannacotta och blandar gärna rabarber med jordgubbar.
Tulpanträd
Tulpanträdet tillhör familjen magnoliaväxter, och kan bli ända upp till 60 meter högt när det växer vilt (finns naturligt i östra USA). Men för det mesta är det mycket lägre. Blommorna blir enorma, ungefär 10 centimeter i diameter. De är gula och lite tulpanlika där de sticker upp genom bladverket.
– Ett helt fantastiskt träd! Om man har tur så blommar det efter 35 år. Jag har haft mitt i tre … Jag läste en intervju med drottning Silvia där hon pratade om trädgårdsodlingarna på Solliden, och ett tulpanträd som var så fantastiskt när det blommade. Jag blev nyfiken och kände att jag bara måste ha ett sådant.
Buskpion
Det kan ta något år från planteringen tills buskpionen blommar, men när den väl gör det brukar den blomma mer och mer för varje år som går. Med tiden växer pionen upp till en buske eller ett litet träd som kan bli upp till två meter högt. Buskpioner finns i olika färger, från vitt till benvitt och i alla rosa nyanser man kan tänka sig. Sol gillar de, men inte hetta.
– Det är inte för inte som buskpion kallas världens vackraste blomsterbuske – de är magnifika med sina tallriksstora blommor. Alla mina buskpioner är vita eller gräddvita, och de har en doft som är fascinerande och oemotståndlig.
TEXT: Ulrika Palmcrantz