Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grönt Nytt År! Allt om Trädgårds redaktion blickar framåt & bakåt

Redaktionen blickar framåt – och bakåt 1. Vart åker du för att inspireras 2010? 2. Vad önskar du dig av det nya trädgårdsåret? 3. Ett misstag du inte gör om nästa säsong!

Magnus Hagstedt, webbredaktör

”Börjar tidigare – med allt!”

1. Frankrike! Där hittar man fina traditionella slottsträdgårdar, men också nytänkande. Trädgårdar som bryter av och vågar sticka ut. Jag går på växtutställningar, besöker plantskolor och trädgårdar och vet att jag på vägen dessutom får god mat och dryck. Min egen köksträdgård försöker vara fransk potager à la Sörmland, där man också kan dricka champagne – och äta färska jordgubbar direkt från landet – om Frankrikeresan av någon anledning inte skulle bli av.

2. Att den nya rabatten ska bli precis som jag hoppades när jag grävde och planterade förra året. Det såg lovande ut i slutet av sommaren. Rabattens blomning går i vitt, rosa och vinrött mot ett bladverk i skiftande färger. Men den vita dagliljan ’Arctic Snow’ visade sig dra mot gult (mer som ”kiss i snö”), den måste jag byta ut.

3. Börjar tidigare – med allt! Om man vill att det ska blomma mer och mogna i tid så gäller det att ligga lite före redan på våren. Så tidigare och plantera ut tidigare. Bästa hjälpen är fiberduk som håller kvar fukt och värme och stänger ute kyla. På våren kan trädgården därför se ut som en träffpunkt för vita spöken, men jag vill inte vara med om en säsong till med få eller inga tomater, eller att en del sommarblommor inte kommer igång förrän det nästan är dags för höst igen!

Anna Lagerman, layoutare

”Nästa år blir det fiberduk över rädisor och rucola.”

Allt om Trädgård på mässan Nordiska trädgårdar!

1. Jag blir inspirerad av mässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö 8 – 11 april. På sensommaren åker jag till den vackra trädgårdsmässan i parken vid Taxinge slott.

 2. En lagom blöt och varm vår vore bra, eftersom jag odlar på mitt lantställe och inte kan passa dagligen mot torka och frost.

3. Nästa år lägger jag fiberduk över rädisor och rucola – från sådd till skörd. Då slipper jag alla jordloppor. Jag satsar också på något färggladare och mer långlivat än liljor på balkongen. De var rätt trista ända tills de började blomma i augusti.

Anna G Tufvesson, redigerare.

”Skottland känns spännande och outforskat.”

Skottland – here we come!

1. Jag hoppas på en resa till Skottland. Känns lite spännande och outforskat. Där finns både storslagna slottsmiljöer och mindre, privata trädgårdar, allt inramat av det fantastiska landskapet.

2. Att min pimpinellros ’Stanwell Perpetual’ ska blomma. Planterade den för två år sedan. Första året angreps den av rosenskottsstekel och alla knoppar dog precis innan de skulle slå ut. I år kom det en (1!) blomma. Så nästa år kanske det blir något mer överdådigt!

3. Jag ska hålla i mig i början av säsongen och inte så en massa grönsaker som jag sedan inte hinner ta hand om. Har svårt att ¬låta bli, men eftersom jag ofta befinner mig på olika platser på somrarna blir det tyvärr mycket sallad som bara går i blom. Ska lägga krutet på mina perennrabatter istället och försöka vinna lite mer mark från kirskålen!