Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gröna klappar

Sköna gröna julklappar för trädgårdsentusiaster! Vi listar de bästa för alla smaker och plånböcker i en grön trädgårdsklapp-kalender.

1. Drick utan insekt

Foto: COPYRIGHT, 2007

Anti-bug-mugg med lock i porslin. Omistlig för den som inte vill dela sommardrinken med getingarna. Den håller helt enkelt insekterna utanför. Finns med olika fina trädgårdsmotiv. Kostar 145 kr på www.klinta.org.

2. Kvittrande jul

Fixa fågelsång under granen. Perfekt för den som ser vintern som en lång huttrande vårväntan. Oemotståndligt paket med fågelkvitter på cd, ett litet fågelbad i gjutjärn, en påse parfymerad pimpsten och ett doftkoncentrat. 349 kr på www.buxus.se.

3. Fladdermusjul

Fladdermusholk från Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik.

Ge en julklapp till din fladdermus!

Fladdermöss är fridlysta i Sverige och flera av de 16 arterna är utrotningshotade. Vill du inte ha dem i huset eller om du vill locka till dig detta nytto-djur (en fladdermus kan äta 7 000 myggor på en natt): ge dem en egen trivsam bostad. 449 kronor, www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se

4. Koll på fröerna

Koll, fröskylt- och hållare.

En kombinerad skylt och hållare för fröpåsar. När man sått klart i sitt trädgårdsland placerar du fröpåsen under den skyddande hårdplasten. Klarar regn och rusk och solens UV-strålar. Säljs styckvis, Koll mini kostar ca 25–30 kronor, Koll big kostar ca 35–40 kronor, www.lzn.nu.

5. Blomstrande bjudresa

Borromeo – trädgårdsbesök i Italien.

Ge bort ett presentkort på en resa till storslagna trädgårdar!

I april åker Favoritresor till moriska trädgårdar i Andalusien och på blomsterfestival på Madeira. Flera resor leds av Lars Krantz, drivkraft bakom Wij trädgårdar i Ockelbo.

Rosebud’s Tours har trädgårdsresor till England, Italien, Frankrike och Madeira under 2010.

Favoritresor, www.favoritresor.se

 Rosebud’s tours, www.rosebuds-tours.se

6. Sladdlös städning

Trimmer GLC 2500 L från Black and Decker.

Skänk städglädje på sladdlöst vis.

Med trimmern GLC 2500 L och grenkapen Alligator GKC 1000 städar man fint i trädgården.

Båda två är sladdlösa, uppladdningsbara och väger lite. Kostar ca 1 400 kr, respektive ca 2 200 kr från Black and Decker.

Grenkap Alligator GKC 1000 från Black and Decker.

7. Fröregn på julafton

Göra fina paket med frönyheter 2010!

Köp fröpåsar och lägg i en fin ask med band. Välj bland årets nyheter, som till exempel djungelgurka från Lord Nelson, eller Weibulls ”Flavours from the Orient”, en serie med 14 orientaliska kryddfröer. För otåliga barn finns nya serien Junior med olika snabbväxande sorter. Runåbergs har ekologiska fröer och det finns många fina påsar att välja mellan.

 Nelson Garden, www.nelson.se

 Weibulls, www.weibulls.se

 Runåbergs fröer, www.runabergsfroer.se

8. Organisera mera

Förvaringslåda från Burgon and Ball.

För den ordningssamma är de fina plåtlådorna från märket Burgon and Ball ren lycka. I den sorteras fröpåsar och förvaras lökar, och till och med kompostavfall blir snyggt förvarat i burk vid diskbänken. Finns att köpa för 300–400 kr på www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se

9. Smygtitt i holken I

För den som vill ta del av fåglarnas holkliv är denna holk den ultimata presenten. Den har inbyggd kamera för infrarött ljus, fångar både ljud och bild så att du kan följa livet i boet via datorn. 1 195 kr. www.weibulls.se

11. Smygtitt i holken II

Ett insektsobservatorium ger den vetgirige chans att studera flygande insekter. Ett solcellsdrivet batteri tänder en lampa i holken och insekterna flyger in och låter sig betittas. Via en dörr i sidan släpper man sedan ut dem. Holken har också en plats där solitärbin kan lägga larver och kan nyttjas som vinteride av nyckelpigor. Pris 600 kronor. www.klinta.org

12. Smultronställen

Guidebok till svenska trädgårdar.

Trädgårdsguiden är en bok med över 400 öppna trädgårdar i Sverige. Indelade landskapsvis med zonangivelser, innehåll, öppettider med mera. Av Gunnel Carlson, programledare och trädgårdsexpert. Förlaget Arena (2007), ca 275 kr.

13. Bevingad klapp I

I ljudboken Fågelsång av Jan Pedersen och Lars Svensson (Max Ström) finns både bilder och sångsnuttar av 150 svenska fåglar.

14. Bevingad klapp II

Fågelguiden av Killian Mullarney, Lars Svensson & Dan Zetterström (Bonnier Fakta) är marknadens mest omfattande fälthandbok med illustrationer av fåglar som kan ses i Sverige, övriga Europa och runt Medelhavet.

15. Blomsterpassion

För esteten är fotoboken Herbarium Amoris av Edvard Koinberg en ljuvlig present. Med sensuella blomstilleben indelade efter Linnés blomsteralmanacka och essäer av Henning Mankell och Tore Frängsmyr. Bokförlaget Max Ström (2009), ca 300 kr. 

16. Klimatsmart filosofi

Tillsammans är den första boken om klimatförändringarna som ser det hela ur ett filosofiskt perspektiv. Att ändra livsstil innebär ju även att förändra hur man tänker. Folke Tersman diskuterar ansvaret för planetens överlevnad och erbjuder förslag till lösning. Bonnier Existens (2009), ca 160 kr.

17. Retro-bag till det mesta

Foto: Unspecified

Förebilden för Allt i Allo-väskan är Perstorpskassen från 50-talet, som försvann när plastpåsarna kom.

Superlätt att packa och bra även till förvaring. I trädgården kan man bära växter i den, förvara redskap och andra trädgårdspryttlar i, eller kanske till och med ha som planteringskärl! På insidan finns märkning för 5, 10 och 15 liter. Materialet är återvinningsbar plast, måtten är 40 x 24 x 17,5 cm. Finns i svart, cerise, grå, grön, ljusgul och cyanblå. 150 kr, från Allt i Allo, www.alltiallobag.se

18. Jula med Ernst!

Jul med Ernst, av Ernst Kirchsteiger, Mia Gahne, Roland Persson (ICA), 128 sid.

 Lika mycket känsla som Ernst Kirchsteiger har för hus och inredning, har han för julen.

I den här fina julboken blandas härliga recept och inspirerande pyssel med Ernsts kloka visdomsord. Som till exempel: ”Julen är ingen tävling. Det handlar inte om att den som har flest tomtar vinner.” Ernst har faktiskt inte mycket till övers för tomtar. I stället gillar han dekorationer som går att äta, som till exempel fruktpyramiden här på bilden. Julröda äpplen som är instuckna i ett oasisblock med blompinnar, enkelt men kreativt. En stunds bläddring i den här boken och man är genast ett steg närmare rätt julstämning.

19. Blommigt uppåt väggarna

Nostalgifaktorn är hög på dessa vackra blad med klassiska floramotiv, tryckta på lumphaltigt, syrafritt och åldersbeständigt papper.

I första upplagan finns blåsippa, vit näckros och liljekonvalj. Format 30 x 40 cm. Cirkapris i butik 225 kr/st. Finns på www.russinnet.se, www.anskuskammare.se, www.elsashem.se

20. Trimmat tips

En ny bensintrimmer både för finputsning och stora gräsytor. Dessutom är den utrustad med ett rakt riggrör för att kunna utrustas med verktyg för tyngre uppgifter. Förbränningen är optimerad, vilket minskar både utsläpp och bränsleåtgång. Modellen heter FS 56 RC–E och kommer från Stihl, 3 190 kr.

21. Kallt eller varmt?

Söt termometer för både ute- och innebruk. Hand¬snidad i lindträ och handmålad med 

 naturvänlig färg som tål väder och vind. Finns i fyra varianter med olika småkryp. 

 Cirkapris 125 kr. www.wildlifegarden.se

22. Skissade dagboksblad

Skisser & anteckningar av Lena Anderson (Alfabeta), 112 sidor. En både vacker och samtidigt anspråkslös bok med fina akvareller av Lena Anderson, som kanske mest är känd för sina barnböcker om bland andra Linnea, Maja och Storm-Stina. Här får vi ta del av skisser, akvareller och dagboksanteckningar från resor hon gjort i Frankrike, Grekland och Italien. Man sugs in i bilderna av citroner och fikon, pioner och rosor, allt känns levande och på riktigt. En njutarbok att drömma sig bort i.

23. Motorsåg med röj

Nya elektriska motorsågar i tre olika modeller. En för nybörjare, CST 3518, en allround, CST 3519-X och en högpresterande, CSI 4020-X, där motorn är placerad på längden för att göra sågen mer lätthanterad. En fördel på de nya motorsågarna är att man kan sträcka kedjan och montera svärdet utan verktyg. Motorsågarna har en kedjebroms med synlig ”on-stop”-funktion som ger större säkerhet. CST 3518 kostar 1 199 kr, CST 3519-X, 1 499 kr och CSI 4020-X, 1 699 kr. Gardena.

24. Vinterdukat för fåglarna

Från Wildlife Garden kommer det lilla fodertornet som hänger fritt från en gren eller krok på balkongen. Utformad så att småfåglarna får ha maten ifred för större objudna gäster och med ventilationshål som håller maten torr och god. Av massivt trä och laserad i naturtoner. Cirkapris: 295 kr. www.wildlifegarden.se