Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Den svenska torpdrömmen VINN! Boken om våra älskade torpblommor!

Sommartorpets trädgård är långt ifrån det välansade och perfekta, men desto närmare drömmen om den sköna sommaren. Här stortrivs både blommor och människor! Torpartips och liten torpguide:

MITT BÄSTA TORPARTIPS

”Välj växter från samma tidsanda”

Lars-Åke Gustavsson, författare till bland annat det stora standardverket  ”Rosor för nordiska trädgårdar” och projektledare för den nationella inventeringen av äldre kulturrosor. Egna torpet finns i nordöstra hörnet av Småland.

Kan man odla vilka rosor som helst på ett torp?

– I princip kan man förstås odla vilka rosor som helst om man har god jord och öppna, soliga växtplatser att erbjuda dem. Men själv försöker jag välja växter som hör samman med miljö och tidsanda. Har man ett gammalt torp är det för mig främmande att sätta in rosor som förädlats 2004 eller några andra nyheter som man har hittat på en trädgårdsmässa.

Jag har några moderna rosor vid mitt torp – en låg miniatyrros och några moderna kanadensiska rosor, men jag tänker ersätta dem med andra. Pimpinellrosor, damascenerrosor, gallicarosor eller några albarosor känns mycket mera rätt i den här miljön.

”Undvik betong-plattor”

Yvonne Henriksson, trädgårdskonsult med trädgård vid gränsen mellan Skåne och Småland.

Trädgårdsbloggar på www.lirtradgard.se

Vilka är dina bästa råd till den som vill anlägga en torpträdgård?

– Först och främst att se vad som finns och ta vara på det. På torpen häromkring finns många gamla kulturväxter, man hoppas ju att de som har trädgårdarna är rädda om dem.

En annan viktig sak är att vara lite återhållsam med stenläggningen. Stora hårdgjorda ytor med betongsten till sittplatser och gångar känns inte som ett naturligt inslag i den här miljön. Naturligt formade trampstenar stämmer mycket bättre.

Välj gärna något lokalt material – här i trakten har vi exempelvis mycket diabas. Öland och Gotland har sin kalksten, Västkusten sin granit.

Vill man skapa sittplatser kan man i stället ställa trädgårdsmöblerna under ett träd där det inte växer så mycket och där man dessutom har skön, vandrande skugga.

”Ta tillvara ditt växtarv”

Jan Rundgren, trendanalytiker, designchef på Plantagen och innehavare av koloniträdgård i Stockholm. 

Vad betyder torpets trädgård för dig?

– Till alla trädgårdar jag haft har jag tagit med mig växter som kommer från min farfars mors torp. En schersmin som doftar fantastiskt, en mörkt cerisefärgad flox, en bondpion och potatis som farfars mor odlade och som hållits vid liv ända sedan dess. Jag har sättpotatisen i kylskåpet över vintern, eftersom jag inte har någon annanstans att förvara dem. Där ligger de och väntar på att bli planterade på min koloni nästa år. Så på något sätt bär jag med mig den där gamla torpträdgården. Det känns väldigt viktigt för mig att ha den här personliga relationen till växterna jag odlar.

– En annan sak jag gillar med torpträdgårdarna är att de brukar vara så härligt buckliga, med sten här och var i gräset. När jag var liten kände jag varenda sten kring familjens torp, och det är häftigt att komma tillbaka och se att allt ser likadant ut.

”Fråga grannarna om råd”

Inga Wallenquist, författare till bland annat boken ”Våra älskade torpväxter”, med många bilder från det egna torpet Stenstugan i Östergötland.

Vilket är ditt bästa råd till den som blir med torpträdgård?

– Invänta först vad som kommer upp under olika säsonger. Gamla torpblommor kan ha överlevt i femtio eller till och med hundra år, och då vill man förstås bevara dem för framtiden också. Plantera mer av de växter som redan finns.

Läs litteratur om gamla torpväxter, titta vad som finns i trakten och fråga de som är året-runt-boende – ofta har de mycket att berätta. Kanske kan de ge bort ett rotskott av en ros eller en perenn. Ofta lägger folk ned väldigt mycket kraft på att bevara huset – men det är ju lika viktigt att bevara gårdsmiljön och välja växter som stämmer med den.

VINN!

Vi lottar ut Inga bok Våra älskade torpväxter! 

Fyll i kupongen längre ner på sidan för att delta i utlottningen.

LITEN TORPGUIDE

HELT RÄTT

brandlilja

akleja

pingstlilja

hängmatta

syrener

äppelträd

gamla redskap

pioner

krusbärsbuskar

potatisland

stengärde

LITE SNETT

tulpaner

rododendron

gunnebostängsel

rabatter med bar jord

bambu

perfekta gräsmattor

tujahäck

stenlagda gångar

formklippt buxbom

plastmöbler

VINN! boken Våra älskade torpväxter!

Vi lottar ut 5 st Våra älskade torpväxter av Inga Wallenquist (Prisma).

Fyll i kupongen här nedan, och skriv vilken som är din favoritblomma i torpträdgården i textrutan för att delta i utlottningen.