Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Res med oss på en Arts and Crafts-resa till England i augusti!

Följ med oss till England när vi besöker kända och okända trädgårdar  och tar del av vad Arts and Crafts-rörelsen och den berömda  Bloomsburygruppen, med sina rötter i 1800-talet, lämnat efter sig. Tillsammans med vår ciceron Tina Engström ser vi under fem minnesrika  och trevliga dagar tillsammans fantastiska trädgårdar som Sissinghurst  Castle och Great Dixter och vandrar i fotspåren av William Morris, en av  Arts and Crafts-rörelsens förgrundsgestalter och författarinnan  Virginia Woolf.

Ett signum för en Arts and Crafts-trädgård var att bringa hus och  trädgård i harmoni med varandra, att få huset att ”växa upp ur sin  omgivning”. Metoden går ut på att arrangera trädgården rumsligt med  hjälp av murar, nivåer, häckar och träd så att den blir en direkt  förlängning av huset. Resultaten är underbara! En av rörelsens  förgrundsgestalter var William Morris, som skapat en mängd berömda  mönster för textilier och tapeter.

Arts and Craftsrörelsen Bloomsburygruppen var en grupp brittiska  intellektuella som från cirka 1905 fram till tiden före andra  världskriget bildade en informell krets med tydligt inflytande på  kulturlivet. Denna inflytelserika grupp hade sin bas i Londonstadsdelen  Bloomsbury, framförallt kring Gordon Square och bestod av intellektuella  engelska författare, filosofer och konstnärer. De mest kända  medlemmarna var Virginia Woolf, John Maynard Keynes, EM Forster, Lytton  Strachey, Clive Bell, Vanessa Bell och Duncan Grant. De träffades inte  bara i sina hem i Bloomsbury, utan också på den engelska landsbygden.  Nära Lewes i Sussex ligger två platser där de ofta möttes: Charleston  Farmhouse, dit Vanessa Bell och Duncan Grant flyttade 1916, och Monk’s  House som ägdes av Virginia och Leonard Woolf från 1919. Vi besöker  naturligtvis dessa platser och många fler.

Växthus i West Green Gardens

Program i korthet

Dag 1. Upton Grey Manors - West Green Gardens

Vi ankommer till London på morgonen och möts av vår svensktalande guide Tina Engström. Med privat buss beger vi oss till den vackra trädgården Upton Grey Manor House som Gertrude Jekyll designade 1908 för Charles Holme, en ledande figur i Arts and Crafts-rörelsen. Detta är idag en privat trädgård och vi får träffa ägarinnan Rosamund.

Afternoon tea i West Green Gardens

Vi hinner även besöka West Green Gardens där vi intar en klassisk afternoon tea. Denna attraktiva herrgård från 1720-talet är skapad av den hyllade trädgårdsdesignern och författaren Marylyn Abbott och anses av många vara en av Englands finaste herrgårdsträdgårdar. Vi fortsätter sedan mot kusten och vårt hotell i Eastbourne. Härifrån har vi närhet till några av Englands mest berömda trädgårdar. Välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2. Sissinghurst - Great Dixter

Vi besöker välkända Sissinghurst Castle Gardens i grevskapet Kent. Trädgården skapades på 1930-talet av Vita Sackville-West, poet, trädgårdsförfattare och en av medlemmarna i Bloomsburygruppen, och hennes make Harold Nicolson, som var författare och diplomat. Denna kulturmärkta trädgård är utformad som en serie ”rum”, alla med olika karaktär, färg eller tema.

Great Dixter i Tenterden

Lunch på egen hand i den charmiga lilla orten Tenterden. På eftermiddagen besöker vi ytterligare en känd trädgård, Great Dixter skapad av den berömda trädgårdsskribenten Christopher Lloyd. Vi får se både hus och trädgård. Middag på egen hand i Eastbourne.

Dag 3. Charleston House - Monk's House

Frukost på hotellet. Denna dag går i ‘Bloomsbury Sets’ fotspår då vi besöker Charleston House and Garden. Detta var Bloomsburygruppens hem på den engelska landsbygden. Trädgården skapades av konstnärerna Vanessa Bell och Duncan Grant.  Vi får en rundvisning av både hus och trädgård. Lunch på egen hand i Lewes.

Utsikten vid Beachy Head

Efter lunch besöker vi Virgina Woolfs magiska Monk's House som hon köpte tillsammans med sin man Leonard Woolf. Under den tiden paret bodde där hade de många besökare från Bloomsburygruppen. Vi får titta in i huset och ser naturligtvis även den charmerande lilla trädgården. Under dagen stannar vi även till för att njuta av utsikten vid Beachy Head. Middag på egen hand.

Dag 4. Perch Hil - Pashley Manor Garden

Frukost på hotellet. Vi börjar dagen med ett besök hos den populära Sarah Raven's trädgård – Perch Hill. Det finns en koppling här till Sissinghust. Sarah raven är gift med Adam Nicolson - sonson till skaparna av Sissinghurst och de bor nu på båda ställena. Vi stannar till på lämpligt ställe för lunch på egen hand.

Under eftermiddagen besöker vi Pashley Manor Garden. En underbar privat trädgård som härstammar från 1700 talet. De har en mycket bra butik som kommer bli uppskattad. Middag på hotellet.

Dag 5. Alfriston Clergy House - Standen House

Vi checkar ut och lämnar Eastbourne och beger oss till den charmiga byn Alfriston. Här beöker vi Alfriston Clergy House som var den första byggnad som köptes köptes av National Trust. Husets omges av en typisk engelsk "cottage garden". Vi får lite egen tid att titta runt i byn.

Alfriston Clergy House med typisk cottage garden

Vi fortsätter sedan till Standen House and Garden som är ett Arts and Crafts-hus beläget strax söder om East Grinstead, Mellan 1892 och 1894 ritade arkitekt Philip Webb, som var en vän till William Morris, huset för en välmående London-advokat, James Beale. Det är inrett med mattor, tyger och tapeter av Morris, och trädgården kompletterar skönheten i huset. Resan börjar närma sig sitt slut och vi beger oss till flygplatsen för hemresa.

Resfakta

Datum: 16-20 augusti 2016

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 15 590 kr, ordinarier pris 16 990 kr. Enkelrumstillägg 1 300 kr.

I paketet ingår följande:

flyg från Stockholm med Norwegian.

flygskatter beräknade på dagens tariffer och valuta. 

boende på trevliga The View Hotel Eastbourne, del i dubbelrum. Beläget vid strandpromenaden med utsikt över Engelska kanalen och Eastbourne Pier. Hiss till alla våningar, trevlig bar med terrass och bra restaurang.

gratis tillgång till WiFi.

samtliga transporter enligt program.

svensktalande guide/ciceron.

samtliga frukostar, 2 middagar och 1 lunch.

besök och inträde enligt program.

Tidtabell flyg:

16 aug DY2849 Stockholm, Arlanda – London, Gatwick 07:05-08:40

20 aug DY2856 London, Gatwick – Stockholm, Arlanda 17:00-20:20

Reservation sig för tidsändringar. 

Guide: Tina Engström

Vår mycket uppskattade ciceron Tina Engström har varit auktoriserad  guide i London med omnejd i 20 år. Hon guidar där på många museer,  gallerier och andra sevärdheter. Hon har också lång erfarenhet av att  leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien, bland  annat Cornwall och södra samt norra England. Tina är bosatt i Bloomsbury  och arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon  är intresserad av historia, trädgård, konst och fotografering.

Teknisk arrangör Evolve Meetings Sweden AB. Anmälan via mail bokning@evolvemeetings.se eller på telefon 070-343 51 26.

Begränsat antal platser! Minst antal deltagande för genomförande: 20 personer. Boka senast 1 maj.