Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om Trädgårds Stora Pris 2009!

Allt om Trädgårds Stora Pris delas ut till den eller de som bidragit till att göra svenska trädgårdar och den svenska trädgårdsvärlden vackrare, gladare och mer innehållsrik.

Allt om Trädgårds Stora Pris 2009 går till...

Allt om Trädgårds Stora Pris 2009 går till Lena Israelsson

LENA ISRAELSSON!

Årets pristagare Lena Israelsson är en av våra mest uppskattade trädgårdsprofiler som med sina vackra och genomarbetade trädgårdsböcker ständigt inspirerar oss andra. När hon skriver om odling och växter gör hon det så bra att även den mest inbitne stadsbo genast vill stoppa fingrarna i jorden!

 Läser man en bok eller en artikel skriven av Lena så smittas man av hennes lust till jorden och odlandet. Och det är precis det hon vill – att vi ska leva ut bonden i oss!

 Hon har kommit att bli en av våra mest uppskattade trädgårdsprofiler, genom sina otaliga artiklar om gröna ämnen och en lång rad inspirerande trädgårdsböcker. Den senaste, ”Klosterträdgårdar - himmelska platser på jorden”, blev Augustnominerad i fjol. Tidigare har även hennes bok Cityodling nominerats till Augustpriset för bästa fackbok.

 Böcker av Lena Israelsson: Odla orientaliskt, Handbok för köksträdgården, Ciderboken, Jordens täppor, Cityodling, Kål & krasse, Klosterträdgårdar – himmelska platser på jorden.

 Lena Israelsson skriver också regelbundet om trädgård och odling i Allt om Trädgård och Dagens Nyheter.

Juryns motivering:

Lena Israelsson är en genuin folkbildarsjäl. I sina böcker och artiklar står hon alltid på läsarens sida, med fötterna stadigt i myllan. Envist och nyfiket har hon gått sin egen väg och grävt, levt och praktiserat sin kärlek till odlingen. Särskilt starkt slår hennes hjärta för att sprida kunskap om grönsaker i trädgården.

Årets pristagare belönas för att hon med stor kunskap och smittande glädje gör oss klokare. För att hon med sitt odlarskap och författarskap ständigt gör vår kärlek till jorden starkare – och förhoppningsvis därmed gör oss bättre förtjänta av jordens skördar.

Tidigare pristagare:

1996 Karin Berglund

1997 Ole Andersson

1998 Rigmor Celander & Mona Holmberg

1999  Lena Andersson & Christina Björk

2000 Gunnel Carlson

2001 Lars-Åke Gustavsson

2002 Stefan Mattson

2003 Ulla Hasselmark

2004 Jan Lindmark

2005 Svenska Koloniträdgårdsförbundet

2006 Lars Krantz

2007 Göteborgs botaniska trädgård

2008  Ulf Nordfjell