Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om Trädgård testar: röjsågar

Med en röjsåg kommer du åt överallt – och blir ogräsets fiende nummer ett. Vi hartagit på hörselkåporna och hårdtestat 10 bensindrivna röjsågar. Efter många timmars brummande hittade vi till slut den bästa.

Det finns många modeller av röjsågar på marknaden. Vi har begränsat testet till konsumentmodeller som kostar upp till cirka 6   000 kronor. De flesta röjsågar levereras med sele, grästrimmerhuvud och sly/gräsklinga. Vissa levereras även med sågklinga för att röja grova buskar och mindre träd.

Testet visar att alla klarar betydligt mer än en mindre trimmer med enbart grästrimmerhuvud. Däremot finns skillnader i kapacitet, ergonomi och funktioner. Ergonomiskt får modellerna från Stihl högst poäng, tack vare bra lösningar för start och underhåll. Honda, Stiga och Partner utmärker sig med fyrtaktsmotorer som har en lugnare gång och lägre bränsleförbrukning. Men tyngden från motorn gör fyrtaktsmotorn lite klumpigare att hantera jämfört med tvåtaktaren, som fortfarande dominerar marknaden. 

Tillbehör efter uppdrag

Matningen av tråd i grästrimmerhuvudet krånglar ibland, annars är tråd effektivt på såväl stora som små gräsytor, och gör inte lika mycket skada på staket och träd som klingan. Tråd finns i olika grovlekar, och grundregeln är: Ju grövre tråd, desto längre hållbarhet. Kolla dock vilken maxdimension din modell klarar innan du går upp i grovlek.

Slyklingan fungerar till varierad vegetation där sly och vass kräver tuffa tag. Ett tips är att alltid se över området innan du börjar arbeta. Då lär du dig var stenar, stolpar eller vattenslangar är placerade.

Så gick testet till

Samtliga röjsågar är bensindrivna konsumentmodeller. Urvalet är gjort utifrån att alla ska kunna röja gräs, årsskott och lättare sly på villatomten. Två testare har röjt varierad vegetation i villamiljö och kuperad ängsmark i Roslagen under maj 2009. Redskapen har testats utifrån de standardpaket som levererats vid köp, förutom större sågklingor som utelämnats i utvärderingen. Vi har bedömt maskinernas funktioner, kvalitet, prisvärde, design och kapacitet. Vikt anges utan redskap och bränsle.

Maxbetyget är 25 poäng.

TÄNK PÅ

Ergonomi och arbetsmiljö

När du använder röjsåg bör du ha skyddshjälm med visir, alternativt skyddsglasögon och hörselskydd samt handskar och oömma kläder.

I instruktionsböckerna finns tips på vad du ska tänka på. Samtliga röjsågar i testet levereras med bärsele med olika grad av komfort. 

STIHL FS 87

”Bästa budgetköp”

Betyg: 18/25

Kommentar: Bästa budgetköp.

Motortyp: Tvåtaktare, 0,95 kW

Cylindervolym: 28,4 cm³

Vikt: 5,6 kg

Bränsletank: 0,53 liter

Utrustning: Sele, trimmerhuvud och skyddsglasögon.

Omdöme: Stihl FS87 med så kallad 4-mixmotor är en lätt och användarvänlig maskin. Den är lätt att komma igång med och instruktionsboken ligger före de flesta av konkurrenterna när det gäller språk och illustrationer. Selen är lättreglerad men höftskyddets plastskiva är hård. Inte särskilt bekväm men lätt att rengöra. Tomgången är jämn men maskinen skramlar en del i arbetsmomenten. Den klarar röjuppdraget bra och gashandtaget är smart utformat med tydlig strömbrytare. Plus för praktisk bärväska för tillbehör och skyddsglasögon, men slyklinga ingår inte som standard. 

Cirkapris: 3500 kr.

Mer info: 0302-248 00,www.stihl.se

JONSERED CC 2128

”Svårinställd”

Betyg: 13/25

Kommentar: Finjustering krävdes.

Motortyp: Tvåtaktare, 0,8 kW

Cylindervolym: 28 cm³

Vikt: 4,8 kg

Bränsletank: 0,4 liter

Utrustning: Sele, trimmerhuvud, gräsklinga och sågklinga.

Omdöme: Jonsered CC 2128 är en ny lättviktare där testexemplaret krävde finjustering för att inte stanna på tomgång. När vi väl hittat ett bra grundläge kontrade maskinen med hög vibration vid körning. Här krävs en fackman för lyckad inställning, men tillverkaren menar att detta inte är ­något övergripande problem i produktionen. Trimmerhuvudet är testets minsta och är lätt att reglera, men rymmer lite tråd. Selen är enkel, men funktionell. Trots att maskinen är lätt får vi inte till någon skön och balanserad arbetsställning. Plus för många tillbehör, men Sthil FS 87 är ett bättre alternativ i denna prisklass. 

Cirkapris: 3700 kr.  

Mer info:036-14 65 00,www.jonsered.se

STIGA SB 435HD

”Stor & tung”

Betyg: 17/25

Kommentar: I tyngsta laget.

Motortyp: Fyrtakt, 1,2 kW

Cylindervolym: 35 cm³

Vikt: 7,8 kg

Bränsletank: 0,65 liter

Utrustning: Sele, trimmerhuvud och gräsklinga.

Omdöme: Redan efter de första arbetspassen med Stiga SB   435   HD ger tyngden och det stora formatet sig tillkänna. Dock finns det fasta hål på riggen för olika placeringar av selens fäste vilket modellen är ensam om. Hålen gör att sågen är lätt att anpassa till olika användare och ändamål.Fyrtaktsmotorn tuffar på och maskinen får plus vid arbetet med trimmertråd, men gräsklingan är inte testets mest effektiva. Överlag är detta ändå en godkänd röjsåg, men vi lägger hellre pengarna på Honda UMK   435E1UEET om valet står bland testets fyrtaktsmotorer. 

Cirkapris: 5500 kr.

Mer info:0140-677 00,www.stiga.se

HONDA UMK 435E1 UEET

”Otymplig men stabil”

Betyg: 19/25

Kommentar: Stabil fyrtaktsmotor.

Motortyp: Fyrtakt, 1,0 kW

Cylindervolym: 35 cm³

Vikt: 7,5 kg

Bränsletank: 0,6 liter

Utrustning: Skyddsglasögon, trimmerhuvud, sele och slyklinga.

Omdöme: Lättstartad fyrtaktsmotor med bra utrustning och mjuk arbetsgång. Den tillhörande klingan är effektiv på både gräs och sly, medan tråden på trimmerhuvudet är ganska trögmatad. Styret är svängbart längs riggen, vilket är ett plus vid förvaring och transport. Maskinen känns otymplig, men den väl tilltagna selen gör att de längre arbetspassen känns okej för rygg och axlar. Ett bra val om du är ute efter en fyrtaktsmotor mellan budget- och proffssegmentet.

Cirkapris: 5600 kr.

Mer info:040-600 23 00,www.hondapower.se

PARTNER BC 435B

”Billig fyrtaktare”

Betyg: 12/25

Kommentar: Delbar rigg.

Motortyp: Fyrtakt, 0,9 kW

Cylindervolym: 35 cm³

Vikt: 7,2 kg

Bränsletank: 0,6 liter

Utrustning: Sele, trimmerhuvud och gräsklinga.

Omdöme: Testets billigaste fyrtaktsmotor gör inte bort sig men känns inte som ett givet val även om priset är lågt. Med trimmerhuvudet monterat gör den jobbet bra, men gräsklingan är ineffektiv i jämförelse med testets övriga röjare. Monteringen är krånglig på grund av många lösa delar, men förvaring och transport underlättas av den delbara riggen. Ergonomin är inte i topp och körkänslan är något obalanserad. En bättre sele och ett smidigare format skulle underlätta. Liksom en annan placering av oljetråget och bättre monteringsverktyg. Det finns bättre alternativ i prisklassen.

Cirkapris: 2900 kr.

Mer info:036-14 67 00,www.partner.se

STIHL FS130

”BÄST i TEST!”

Betyg: 20/25

Kommentar: Bäst i test. 

Motortyp: Tvåtaktare, 1,4 kW

Cylindervolym: 36,3 cm³

Vikt: 5,9 kg

Bränsletank: 0,53 liter

Utrustning: Sele, trimmerhuvud, slyklinga, sågklinga och skyddsglasögon.

Omdöme: Stihl FS130 med 4-mixmotor påminner i mångt och mycket om lillebror FS87. Här är dock detaljerna bättre, liksom kapaciteten. En utmärkt arbetskamrat för den stora trädgården eller gården där man med denna modell snabbt kan ­röja stora snår. Handtaget är användarvänligt med bra strömbrytare. Motordelen är smart uppbyggd där man kommer åt reglagen bra, med undantag för choken. Tvåhandsstyret kan vikas längs riggen vid transport och förvaring vilket är platsbesparande. Bärselen är enkel och funktionell. Bra instruktionsbok och överkomligt pris gör detta till en värdig testvinnare.

Cirkapris: 4500 kr.

Mer info:0302-248 00,www.stihl.se

JONSERED CC2236

”Lätt & följsam”

Betyg: 15/25

Kommentar: Följsam arbetskamrat.

Motortyp: Tvåtaktare, 1,6 kW

Cylindervolym: 34,6 cm³

Vikt: 6,2 kg

Bränsletank: 0,6 liter

Utrustning: Sele, trimmerhuvud, slyklinga och sågklinga.

Omdöme: Jonsered CC   2236 är en alert ­maskin med utrustning för att både putsa gräsmattans kant och att kapa oönskade buskar. Den är lätt att bära och belastar ­inte axlar och rygg på samma sätt som de tyngsta modellerna. Selen är enkel med smarta stroppar för finjustering. Vadderingen över bålen är godkänd, men selen känns inte så påkostad. Handtag och reglage är plastiga och vi saknar en reservdelsväska för smart förvaring. Modellen fungerar bra som gräsröjare med god vibrations- och ljudnivå, men saknar det lilla extra för att nå ända fram.

Cirkapris: 6200 kr.

Mer info:036-14 65 00,www.jonsered.se

HITACHI CG33EJ (S)

”Bra ergonomi”

Betyg: 18/25

Kommentar: Gott om utrustning.

Motortyp: Tvåtaktare, 1,17 kW

Cylindervolym: 32,2 cm³

Vikt: 6,5 kg

Bränsletank: 0,7 liter

Utrustning: Sele, trimmerhuvud, gräsklinga, sågklinga, skyddsglasögon.

Omdöme: Rejäl maskin med hög kvalitetskänsla på rigg och motor. Arbetar lugnt och fint och klingan röjer såväl diken som stora nässelsnår med lätthet. Bra ergonomi och godkänd vibrationsnivå. Minus för halvdant trimmerhuvud samt rörig instruktionsbok. Plus för skönt höftskydd med ordentlig vaddering. Selen är dock svår att justera. Minus för att det inte ingår någon vettig förvaring av klingor och skyddskåpor. En prisvärd och lättstartad röjsåg med mycket utrustning. 

Cirkapris: 4600 kr.

Mer info:08-598 999 00,www.hitachi-powertools.se

HUSQVARNA 335RX

”Hög efffekt”

Betyg: 19/25

Kommentar: Hög effekt.

Motortyp: Tvåtaktare, 1,6 kW

Cylindervolym: 34,6 cm³

Vikt: 6,2 kg

Bränsletank: 0,6 liter

Utrustning: Sele, trimmerhuvud, gräsklinga och skyddsglasögon.

Omdöme: Husqvarna 335   RX presterar bra i alla testmoment där vi röjer stora ytor med både klinga och snöre. Byte av redskap är enkelt, även om vi saknar en smartare förvaring av lösa delar. Selen är testets mest gedigna med ett vadderat höftbälte som fördelar vikten utmärkt. Delarna är likadana som på Jonsereds maskiner, men vi bedömer denna modell som ett bättre köp. Överlag bra kvalitetsintryck på motordel och rigg. Ett mer lättarbetat startläge hade höjt slutbetyget.

Cirkapris: 6200 kr.

Mer info:036-146500,www.husqvarna.se

HUSQVARNA 323R-II

”Bra ljudnivå”

Betyg: 16/25

Kommentar: Godkänd mellanklass.

Motortyp: Tvåtaktare, 0,9 kW

Cylindervolym: 24,5 cm³

Vikt: 5,1 kg

Bränsletank: 0,5 liter

Utrustning: Sele, trimmerhuvud, gräsklinga och hörselkåpor.

Omdöme: Husqvarna 323   R-II är smidig och lätt. En röjsåg för underhåll av trädgården och ängsmark. Precis som med Jonsereds modeller får vi dock inte till någon riktigt bekväm arbetsställning. Vibrations- och ljudnivå är bra med både trimmerhuvud och gräsklinga. Selen är inte så bra och axelbanden kommer troligen att slitas fort. En smart detalj på alla modeller från Husqvarna och Jonsered är stoppreglaget som återgår i startläge efter att man stänger av maskinen.

Cirkapris: 4200 kr.

Mer info:036-14 65 00,www.husqvarna.se