Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om Trädgård testar: ogräsjärn

Gör livet surt för ogräsen i sommar. Allt om Trädgårds redaktion har testat olika ogräsjärn.

Märke: Burgon & Ball.

Pris: 198 kronor.

Finns hos: www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se.

Kommentar: Ogräsjärn med en spetsig ”klo”. Perfekt när man vill rensa bland mindre ogräs/fröogräs som inte utvecklat ett kraftigt eller djupt rotsystem ännu. Passar också bra till att luckra bland såraderna. Den smala klon gör att man får bra precision och inte rensar bort sådden av misstag. För att få upp större fleråriga ogräs och rensa i mer kompakta jordar behövs bredare och kraftigare doningar.

Precision!

Märke: Nelson Garden, www.nelsongarden.se

Pris: 69 kronor.

Finns i: trädgårdsbutiker i hela landet.

Kommentar: Halvlång så kallad japanhacka. Ligger skönt i handen och ger en bra arbetsställning då man inte behöver böja sig ner så djupt. Det smala bladet och långa skaftet gör att man får bra kraft och hackan är effektiv när man vill dra upp större ogräs med sega rötter. Inget för finlir utan för större utrymmen, även om det smala bladet kommer åt bra i trånga rader. Bra också för att luckra upp jorden.

Märke: Radius Garden.

Pris: 59 kronor.

Finns hos: www.tradgardsliv.se.

Kommentar: Bra redskap när man vill ta bort större ogräs med kraftiga, djupa rotsystem. Det ergonomiskt utformade handtaget gör att man slipper vrida på handleden så mycket när man gräver sig ner i jorden, vilket ska minimera risken för förslitningsskador i handleden. Känns bekväm i handen.

Märke: Lucko.

Pris: cirka 59 kronor.

Finns hos: www.peje-plast.nu eller www.svearedskap.se

Kommentar: Ett fantastiskt litet redskap i all sin enkelhet! Med två olika breda stålbyglar passar det för både finrensning och rensning av lite större ytor. Luckrar och rensar på samma gång. Fröogräs åker all världens väg och rotogräs ”rakas” av snabbt och enkelt. Man kan också sticka ner den smala delen och lirka upp en stor del av roten. Mycket lätt att hålla i och rekommenderas även för dem som har ont i lederna.

Favorit!

Märke: Burgon & Ball.

Pris: 198 kronor.

Finns hos: www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se

Kommentar: Ogräsgaffel av samma typ som trädgårdslegenden Gertrude Jekyll älskade att använda i sin trädgård. Och efter bara ett enkelt test i grönsaks­raderna och en omgång inne mellan pionerna är man fast – den är super. Det är ett oumbärligt och superbra litet verktyg som når dit man vill utan att skada och riva upp för mycket. Dessutom är den kanon att dra upp sårader med.