Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om Trädgård: Månadens läsare

Allt om Trädgård är nyfikna på läsarnas trädgårdsliv. Madeleine är Månadens läsare!

Madeleine Roos, 46, Fisksätra

Du har en odlingslott på 80 kvadratmeter, är du nöjd med den?

 – Ja, den funkar utmärkt som substitut till den trädgård jag egentligen vill ha. Min dröm är ett hus med glasveranda och fin trädgård utanför, men så länge duger lotten bra!

 Vad odlar du där?

 – Potatis, lök, vitlök, jordärtskockor, perenner. Och så har jag pioner och trädgårdsiris som är från min mormors trädgård, och en akleja som jag smugglat med från Amerika. Man får ju inte ta in växter, så den låg inlindad med vått hushållspapper och plast­påse längst ner i resväskan. Nu frodas den och mår bra! Lavendel har jag också, fast jag läste någonstans att den inte är härdig. Min har klarat sig tre vintrar nu. Tyvärr dog mitt löjtnantshjärta i somras, och nunneörten är också borta. 

 Har du någon favoritblomma?

 – Pion. Och ringblomma. Först gillade jag inte dem, men sådde några för att en kompis fyller år i augusti, och nu tycker jag att de är jättefina. 

 Är det något som inte kommer in på din lott?

 – Sallad, för jag äter inte det. Och borstnejlikor, dem gillar jag inte.

 Vilken stil är det på lotten?

 – Det är en bohemisk trädgård, inte så ordnat. Jag tar det lite som det blir, och använder sånt jag har eller kommer över. Min trädgårdsiris står i ett gammalt däck till exempel. Jag gillar Lena Israelsson, för hon är också lite så, att man tar det man har.